ΜΑΡΟΚΟ

Από όλες τις χώρες της Δυτικής Αφρικής το Μαρόκο διατηρεί με εντυπωσιακό τρόπο,
τα στοιχεία του αρχαίου παραδοσιακού πολιτισμού.

8 ημέρες / 890€

(2Ν) ΜΑΡΡΑΚΕCH

(2N) FEZ

(1N) KAZABLANCA

(2N) OUARZAZATE – M΄HAMID

Θεσσαλονίκη – Μοναστίρ – Χαμμαμέτ – Τύνιδα
Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» στην Θεσσαλονίκη και πτήση για Μοναστίρ. Άφιξη και αναχώρηση για Τύνιδα, με σύντομη στάση για καφέ στο φημισμένο παραθαλάσσιο θέρετρο Χαμμαμέτ. Στη συνέχεια επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Καρχηδόνας, περίφημης αποικίας των Φοινίκων και των Ρωμαίων, χτισμένη το 814 π.Χ., όπου και ξενάγηση στα ρωμαϊκά λουτρά των Αντωνίνων. Στη συνέχεια, επίσκεψη στο γραφικό Ανδαλουσιάνικο χωριό Σίντι Μπου Σάιντ όπου θα μας διατεθεί ελεύθερος χρόνος για γευστικό καφέ σε παραδοσιακό αραβικό καφενέ. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και γεύμα. Ελεύθερος χρόνος για ξεκούραση. Το απόγευμα σας προτείνουμε να επισκεφθείτε την παλιά πόλη της Τύνιδας (Μεντίνα) και να περπατήσετε στα γραφικά σοκάκια της. Δείπνο και διανυκτέρευση.

Τύνιδα – Καζαμπλάνκα – Μαρακές
Νωρίς το πρωί μεταφορά στο αεροδρόμιο και πτήση για Καζαμπλάνκα. Άφιξη και μεταφορά στο Μαρακές. Το μεσημέρι, θα φτάσουμε στην «Πύλη του Μαροκινού Νότου», όπως συχνά αποκαλείται το ανεπανάληπτο Μαρακές, πόλη που με τα θαυμάσια ισλαμικά μνημεία και το ιδιότυπο χρώμα της γοητεύει τον επισκέπτη. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και απόγευμα ελεύθερο. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

Μαρακές
Κτισμένο στη σκιά της πάντα χιονισμένης οροσειράς του Άτλαντα και δίπλα σε δάσος από χουρμαδιές, το Μαρακές εντυπωσιάζει από την πρώτη κιόλας ματιά, τόσο με την αρχιτεκτονική των κατακόκκινων σπιτιών του, όσο και με τα μνημεία που μας θυμίζουν ότι πριν από 1000 χρόνια, η πόλη υπήρξε η πρωτεύουσα μιας αυτοκρατορίας που εκτείνονταν ως την Ισπανία. Ξενάγηση της πόλης που δημιούργησε η Δυναστεία των Αλμοραβιδών και η οποία περιβάλλεται από παλιά ροδόχρωμα τείχη. Ο πολυφωτογραφημένος μιναρές Κουτουμπιά-σύμβολο της πόλης, οι κήποι Μενάρα, το παλάτι Ελ Μπαχία με τα πολύχρωμα ψηφιδωτά, το λαογραφικό μουσείο, οι κήποι Μαζορέλ-τώρα ιδιοκτησία του Υβ Σεν Λοράν, τα γραφικά σουκς (αγορές)και η απερίγραπτη και γεμάτη ζωή πλατεία Τζεμαά-Ελ-Φνα με τους σαγηνευτές φιδιών, τους νερουλάδες και τους κάθε λογής πραματευτάδες, είναι τα σημαντικότερα από αυτά που θα θαυμάσουμε. Απόγευμα ελεύθερο, για να ερευνήσετε τα σουκς της παλιάς πόλης, αναζητώντας κάποιο ενθύμιο από την λαϊκή τέχνη των Βερβέρων. Δείπνο στο ξενοδοχείο ή προαιρετική βραδιά show Φαντασία. Διανυκτέρευση στα χαρακτηριστικά τοπικής τεχνοτροπίας κτίσματα, τα ριάντς.

Μαρακές – Φεζ
Μετά το πρωινό αναχώρηση για τη Φέζ. Η σημερινή διαδρομή, η μεγαλύτερη του ταξιδιού, διασχίζει τον Μεσαίο Άτλαντα, περνώντας από γραφικά χωριά και πολλές φορές εντυπωσιακό τοπίο. Θα σταθούμε στην κωμόπολη Μπενίν Μελάλ και στο ορεινό θέρετρο Ιφράν με τα δάση από πεύκα και κέδρους. Άφιξη στη Φέζ, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.

Φεζ
Μετά το πρωινό, ξενάγηση στην πόλη Φέζ. Εδώ το χρώμα που υπερέχει είναι το πράσινο, που συμβολίζει το Ισλάμ. Θα δούμε το Ιερό Τέμενος Καραγουίν, την πλατεία Ναζαρίν, με το υπέροχο σιντριβάνι της και το Παλάτι. Ξενάγηση στην απέραντη και πολυδαίδαλη Μεντίνα με τα στενά δρομάκια, τις γραφικές πλατείες που στολίζονται με κρήνες, τα τεμένη και τις μεντρέσες (Κορανιακές σχολές). Επίσκεψη στην σχολή Αταρίν που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα. Η επίσκεψη στο παζάρι  του οποίου κάθε τμήμα είναι αφιερωμένο σε διαφορετικό εμπόρευμα (ύφασμα, δέρμα, χαλκός κ.λ.π.).είναι must. Η Φέζ είναι η παλαιότερη από τις αυτοκρατορικές πόλεις του Μαρόκου κτισμένη στις όχθες του ποταμού Ουέντ Φέζ και ιδρύθηκε αμέσως μετά την άφιξη των Αράβων στη Βόρεια Αφρική. Οι πρώτοι που εγκαταστάθηκαν στην πόλη ήταν φυγάδες από την Κόρδοβα της Ισπανίας και την Καϊρουάν της Τυνησίας, άνθρωποι με ανεπτυγμένη κουλτούρα, καθιστώντας την το σημαντικότερο πνευματικό κέντρο του Ισλάμ και αρχιτεκτονικής της Δύσης. Το απόγευμα βόλτα στη νέα πόλη. Δείπνο και διανυκτέρευση.

Φεζ – Μένκες – Ραμπάτ – Καζαμπλάνκα
Μετά το πρωινό, αναχώρηση για την πόλη Μεκνές. Η πόλη είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα μεγαλόπρεπα όνειρα του σουλτάνου Μουλάι Ισμαήλ, ηγεμόνα του Μαρόκου στα τέλη του 17ου αιώνα. Εντυπωσιακά σε μέγεθος είναι τα ερείπια του παλατιού και των στάβλων. Επόμενος σταθμός μας, και αφού διασχίσουμε τις πεδιάδες του κεντρικού τμήματος της χώρας, η Ραμπάτ, πρωτεύουσα του Μαρόκου, όμορφη πόλη με δεντροφυτεμένες λεωφόρους και ολόλευκα σπίτια. Άφιξη και ξενάγηση της πόλης, όπου εντυπωσιάζει η εξωτερική όψη των Βασιλικών Ανακτόρων, το μαυσωλείο του πρώην βασιλιά Μοχάμεντ Ε’, τον Πύργο του Χασσάν και την Κάσμπα, την είσοδο της παλιάς πόλης. Στη συνέχεια αναχώρηση για την Καζαμπλάνκα, οικονομική πρωτεύουσα του Μαρόκο, μεγαλύτερη πόλη και λιμάνι της χώρας. Πέρασμα από την παραλιακή λεωφόρο, την Πλατεία των Ηνωμένων Εθνών, τη συνοικία Ανφά, το καινούργιο Τέμενος και το Δικαστήριο. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση.

: Καζαμπλάνκα – Τύνιδα – Σους Πορτ ελ Καντάουι – Μοναστίρ (πτάση)
Μετά το πρωινό, μεταφορά στο αεροδρόμιο της Καζαμπλάνκα και πτήση για Τύνιδα. Άφιξη και αναχώρηση για το Πορτ ελ Καντάουι. Επίσκεψη στη γραφική μαρίνα του γνωστού τουριστικού θέρετρου, με πολυτελή ξενοδοχεία και βίλες χτισμένες μεταξύ των κήπων, του γηπέδου γκολφ και της θάλασσας. Στη συνέχεια επίσκεψη στη Σους, την Πέρλα των ακτών της Τυνησίας (σύγχρονη πόλη με λιμάνι και γραφική παλιά αραβική πόλη) όπου ελεύθερος χρόνος για περίπατο στα σουκς (πλούσια και παραδοσιακή αγορά). Δείπνο. Μεταφορά στο αεροδρόμιο και βραδινή πτήση για Θεσσαλονίκη.

Θεσσαλονίκη
Άφιξη νωρίς το πρωί.

 

Κατεβάστε το έντυπο της εκδρομής

* Οι τιμές είναι τελικές κατ’ άτομο, περιλαμβάνονται όλες οι πτήσεις, οι μεταφορές, ξεναγήσεις πριβέ, ξενοδοχεία με προσωπικότητα και με τις καλύτερες κριτικές, ασφάλεια αστικής ευθύνης.

* Η διάρκεια  του ταξιδιού είναι ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ και είναι αποτέλεσμα της εμπειρίας μας ,ώστε να έχετε μία πλήρη εικόνα του προορισμού .Είμαστε όμως ευέλικτοι να σας παρουσιάσουμε το ταξίδι που  επιθυμείτε, στα μέτρα σας, επειδή ακριβώς τα ταξίδια γίνονται μόνο για εσάς, προσαρμοσμένα απόλυτα στις επιθυμίες σας.

* Δεν περιλαμβάνονται οι φόροι αεροδρομίων / βίζες.

Για τον προορισμό

ΜΑΡΟΚΟ

Η χώρα καταλαμβάνει έκταση 745.000km² και οι ακτές της καλύπτουν 2.800km στον Ατλαντικό και 600km στην Μεσόγειο. Η βορινή πλευρά του Μαρόκου απέχει μόνο 16 χιλιόμετρα από τα στενά του Γιβραλτάρ και την Ισπανία. Το Μαρόκο έχει εναλλαγές τοπίων στην ενδοχώρα και στα παράκτιά του. Οι αμμώδεις εκτάσεις εναλλάσσονται από πεδιάδες και καταπράσινους κάμπους, σε αμμώδη οροπέδια και βουνά.
Αυτή όμως η γεωγραφική εναλλαγή τοπίων έχει και την επίδρασή της στην ιδιοσυγκρασία του πληθυσμού, από τους μπλε κατοίκους της ερήμου, γνωστοί ως «ΤΟΥΑΡΕΓΚ», τους ξανθούς με γαλανά μάτια κατοίκους των βουνών και τους καστανόχρωμους κατοίκους των αστικών κέντρων. Κάθε πόλη, κάθε τόπος έχει κρατήσει τις παραδόσεις, τη διάλεκτο, τις παραδοσιακές ενδυμασίες, την κουζίνα, τα ήθη και έθιμά τους.

ΤΟΥΑΡΕΓΚ

Πολλά έχουν ειπωθεί για την προέλευση αυτών των Βερβέρων, τους οποίους θεωρούσαν απόγονους σταυροφόρων, που είχαν απωθηθεί στο εσωτερικό της ερήμου ή ακόμα και των κατοίκων της μυθικής Ατλαντίδας και της βασίλισσας Αντινέας. Οι «καλυπτοφόροι άνδρες» ή «μπλε άνδρες», όπως αλλιώς λέγονται, από τα πολύ παλιά χρόνια, αποτελούσαν θέμα για τις πιο φανταστικές ερμηνείες. Η θρησκεία τους, ένας πολύ χαλαρός ισλαμισμός αναμειγμένος με τοπικά στοιχεία, οδηγεί σε παράξενα αποτελέσματα.

Οι άνδρες ΤΟΥΑΡΕΓΚ έχουν πάντοτε το πρόσωπό τους καλυμμένο, ενώ οι γυναίκες όχι. Και σχετικά με την προέλευση της καλύπτρας έχουν αναπτυχθεί διάφορες θεωρίες. Η καλύπτρα είναι μια λωρίδα υφάσματος μήκους περίπου τριών μέτρων, η οποία τυλίγεται επιδέξια γύρω από το κεφάλι και το στόμα και καλύπτει ακόμα και τη μύτη. Το ύφασμα είναι μπλε σκούρο, βαμμένο με λουλάκι, όπως και οι φαρδείς μανδύες. Η βαφή αυτή αφήνει ένα μπλε ίχνος στο δέρμα των ΤΟΥΑΡΕΓΚ, οι οποίοι γι’ αυτόν τον λόγο ονομάζονται και «μπλε άνδρες».

Αρκετοί μύθοι θεωρούν τη χρήση της καλύπτρας σαν ένα γεγονός που οφείλεται ή σε στρατιωτικούς λόγους ή στην προσπάθεια των Τουαρέγκ να μη δείχνουν το πρόσωπό τους κατά τη διάρκεια των ληστρικών επιδρομών που διεξήγαγαν κάποτε. Αλλά αυτές οι αιτίες δε δικαιολογούν μια τόσο γενικευμένη συνήθεια που τηρείται τόσο αυστηρά ώστε να μην παραβαίνεται ούτε κατά τη διάρκεια του φαγητού και του ύπνου.

Όπως η χρήση της καλύπτρας, έτσι και η θέση της γυναίκας Τουαρέγκ αποτελεί μια τελείως ξεχωριστή εξαίρεση στον κόσμο του ισλαμισμού. Πραγματικά, οι γυναίκες αυτής της παράξενης και ιδιόρρυθμης φυλής απολαμβάνουν μεγάλο σεβασμό, απόλυτη ελευθερία και πλήρη ισοτιμία με το ανδρικό φύλο. Αυτά τα προνόμια τα αξίζουν οι γυναίκες, επειδή είναι θεματοφύλακες των πιο αμιγών παραδόσεων, της προφορικής λογοτεχνίας, των τραγουδιών και των μύθων. Και στην τελετή του γάμου επίσης επικυρώνεται ο σεβασμός με τον οποίο η φυλή περιβάλλει τη γυναίκα.

Πολύς λόγος έχει γίνει για μια «αυλή του έρωτα» (αχάλ είναι η ονομασία στην τοπική διάλεκτο) και αποτελεί κάποιο τοπικό έθιμο. Για να συμμετάσχουν στο «αχάλ» οι Τουαρέγκ είναι άξιοι να κάνουν πολλά χιλιόμετρα με την καμήλα, φορούν τα καλύτερά τους ρούχα. Εκεί, πολλοί νέοι συνάπτουν ερωτικές σχέσεις, των οποίων όμως οι εκδηλώσεις είναι δυνατόν να μην ξεπεράσουν τους κανόνες της κοσμιότητας. Από αιώνες τώρα το Μαρόκο δέχθηκε στους κόλπους του πολλούς πολιτισμούς όπως τους Φοίνικες, τους Καρχηδόνιους, τους Ρωμαίους, τους Βάνδαλους και άλλους. Η δε Αραβική κατοχή από τον 7ο αιώνα μ.Χ. θα ανατρέψει την ιστορική ροή της χώρας, με την ίδρυση δυναστιών όπως: Ιδρίσιδες, Αλμοραβίδες, Almohades, Σααντίνες και οι ένδοξοι Αλαουίτες.

Είναι χώρα γαλλόφωνη, όπου η γαλλική ευγένεια έχει επηρεάσει τους κατοίκους της. Οι αντάρτες του «Πολισάριο», Αλγερινοί αντάρτες που δρούσαν στα σύνορα με την Αλγερία στο νότιο Μαρόκο, σήμερα έχουν σχεδόν εξαλειφθεί. Έξω από τις μεγάλες πόλεις ζωντανεύει πάντα η ίδια εικόνα των ζητιάνων (παρ’ όλο που η ελεημοσύνη απαγορεύεται), των φτωχών χωρικών και των μικρεμπόρων που βρίσκονται συνέχεια σε αναζήτηση πελατών. Συχνά τραβούν τους τουρίστες από το μανίκι για να τους παρακινήσουν να μπουν στο κατάστημά τους και εκεί αρχίζουν τα ατέλειωτα παζάρια.

Αυτό που εντυπωσιάζει είναι η ομορφιά και η κομψότητα των γυναικών. Ίσως είναι οι πιο γοητευτικές γυναίκες της αφρικανικής ηπείρου. Συνήθως έχουν το πρόσωπο σκεπασμένο, παρόλο που οι νεότερες άρχισαν να εγκαταλείπουν την αναχρονιστική αυτή συνήθεια. Είναι όμως πάντα κομψότατες με θαυμαστή αρμονία χρωμάτων ανάμεσα στο πέπλο, στη μακριά αραβική ενδυμασία και στα ρούχα που διακρίνονται μέσα από τα ανοίγματα του μακριού πανωφοριού.

Παρ’ όλους τους κινδύνους και παρ’ όλη την ακρίβεια, το Μαρόκο διατηρεί μια μεγάλη γοητεία που οφείλεται στις παλιές αραβικές πόλεις του, στις κάτασπρες πολιτείες και στους χαρακτηριστικούς ανθρώπινους τύπους του: στο μάγο των φιδιών, σ’ αυτόν που διαβάζει το «Κοράνιο», στο γραφιά, σ’ αυτόν που καταπίνει σπαθιά, στον υπαίθριο κουρέα που ξυρίζει τα κεφάλια γουλί, στις γυναίκες των Βερβέρων με τα παιδιά στην πλάτη, στη γυναίκα που πουλάει σούπα, στους νερουλάδες με τα κουδουνάκια και τις χιλιόχρονες παραδόσεις. Είναι επίσης και η μαγεία που νιώθεις κοντά στα ποτάμια από την ομορφιά των γερανών, των κύκνων, των φοινικόπτερων που καθώς στέκονται στην άμμο μοιάζουν με μακρόστενα αγάλματα του Τζακομέτι.
Η μαροκινή ζωή εξακολουθεί να έχει τις ρίζες της στις παλιές παραδόσεις, παρ’ όλο που τα έθιμα έχουν αλλάξει, επειδή η χώρα άργησε να εξισλαμιστεί και να εξαραβιστεί. Ο πληθυσμός, βερβερικός ο περισσότερος, φημίζεται για την περηφάνιά του, την ειρωνική του διάθεση, το σαρκασμό του και ιδιαίτερα για τη βαθιά του αξιοπρέπεια. Επίσημα το Μαρόκο είναι μουσουλμανική χώρα: η συρροή στα τζαμιά είναι μόνιμη και η Παρασκευή, η μέρα που η πράσινη σημαία στο μιναρέ αναγγέλλει την ώρα της μεγάλης προσευχής, επιβλητική: ο μήνας της νηστείας, το Ραμαντάν, τηρείται αυστηρότατα. Ο μονάρχης φέρει τον τίτλο του «πρίγκιπα των πιστών» και το προσκύνημα στη Μέκκα, που διευκολύνεται από τα μοντέρνα συγκοινωνιακά μέσα, θεωρείται σπουδαίο γεγονός. Το έντονο θρησκευτικό συναίσθημα των βεδουίνων φαίνεται ακόμα και από το σχηματισμό πολυάριθμων αιρέσεων.
Το εθνικό πιάτο του Μαρόκου είναι το «κουσκούς», που φτιάχνεται από σιμιγδάλι βρασμένο στον ατμό και ανακατωμένο με διάφορα χορταρικά, ρεβύθια και ξηρή σταφίδα και από βραστό κατσίκι ή κοτόπουλο. ΄Όλα αυτά περιχύνονται με ένα πολύ
πικάντικο ζωμό.
Το γνήσιο λαϊκό φολκλόρ θα το δει κανείς στους τοπικούς χορούς του νότου (ο «γκέντρα» στην Γκουλιμινέ και ο «χαουάς» στις κάσμπες του Άνω Άτλαντα) ή στα «μουζέμ» τις θρησκευτικές αυτές γιορτές που τελούνται σε πολλά μέρη της χώρας με αθρόα συμμετοχή του λαού που φοράει πολύχρωμα ρούχα.

ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΡΟΚΟ

ΜΑΡΑΚΕΣ: Το μαργαριτάρι του νότου! Εδώ ο ταξιδιώτης βρίσκει τα πάντα. Η πόλη είναι γεμάτη από υπέροχα αξιοθέατα, από καλά καταστήματα, για να κάνετε φθηνές και καλές αγορές και από πολύ καλή νυχτερινή ζωή και διασκέδαση. Η πόλη είναι πασίγνωστη, ελάχιστοι δεν θα έχουν ακούσει για το Μαρακές και ελκύει πολυάριθμο τουρισμό. Εδώ έχει κτίσει την villa της η Τζάκυ Κέννεντυ. Το ξενοδοχείο «la Mamounia» από τα πιο γνωστά στη γη, φιλοξένησε τους διασημότερους πελάτες.

ΒΟΥΛΟΥΜΠΙΛΙΣ: Αρχαία ρωμαϊκή πόλη, με αξιόλογο αρχαιολογικό χώρο και ερείπια από σπίτια, θέατρα, λουτρά, παλάτι και μουσεία. ΜΕΚΝΕΣ: Από τις πιο ιστορικές πόλεις του Μαρόκου με αξιοθέατα που κόβουν την ανάσα, όπως τα τείχη και οι πύλες της πόλης και το τζαμί του Μουλάϊ Ισμαήλ.

ΟΥΑΡΖΑΖΑΤ: Χτισμένη στις όχθες του Κουέντ, αποτελούσε οχυρό των Γάλλων Λεγεωνάριων, μια ιδιαίτερα χαρακτηριστική πόλη του νότου.

ΚΑΖΑΜΠΛΑΝΚΑ: Η διάσημη πόλη, που είναι η εμπορική και οικονομική «πρωτεύουσα» του Μαρόκου. Έχει σήμερα πάνω από 3 εκατομμύρια κατοίκους. Με ευχάριστο και δροσερό κλίμα η Καζαμπλάνκα είναι μια μοντέρνα πόλη με μεγάλες λεωφόρους και ωραία πάρκα, χτισμένη στα παράλια του Ατλαντικού.

ΡΑΜΠΑΤ: Η σύγχρονη πρωτεύουσα του Μαρόκου. Μια εντυπωσιακή πόλη με το παλάτι του Βασιλιά Χασάν του 2ου, το Μαυσωλείο του Μοχάμεντ του 5ου και όλα τα κυβερνητικά κτίρια. ΦΕΖ: Η παλιά πρωτεύουσα με την τεράστια Μεντίνα, τα παλιά μουσουλμανικά ιεροδιδασκαλεία (Μεντρέσες), το παλάτι Νταρ Μπάβα και τα μουσεία.

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΝΟΤΟΣ: Μια εκπληκτική περιοχή του Μαρόκου με εντυπωσιακές εναλλαγές τοπίων και εικόνων. Έρημος με οάσεις, πράσινες κοιλάδες και φαράγγια, χιονισμένες κορυφές και δάση, παζάρια και μεσαιωνικές Κάσμπες.

ΑΓΚΑΝΤΙΡ: Το Μαϊάμι της Αφρικής! Τουριστικό θέρετρο με μεγάλες και πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες, χτισμένες κατά μήκος της παραλίας του Ατλαντικού. Η ιδανική πόλη για συνδυασμό παραθερισμού και εξορμήσεων στη νότια περιοχή του Μαρόκου.

Ξενοδοχεία Marrakech

ANABEL

MAKENE MUCHKILL

RIAD L EVIDENCE

Ξενοδοχεία Marrakech

RIAD DAR ONE

BIBAZIA

LE SECRET DE ZORAIDA

Ξενοδοχεία Marrakech

RIAD DREAMS

DALLA SANTA

SOUNBDOUSS

Ξενοδοχεία Marrakech

TOUDA

RIAD JENAI L AUTHENTIQUE

RIAD UP

Ξενοδοχεία Marrakech

JARDINS DES SENS

RIAD HUMA

RIAD AL ASSAD

Ξενοδοχεία Marrakech

ELEGANCIA

HOTEL & RYAD ART PLACE

DAR LALLAT

Ξενοδοχεία Marrakech

MOEVENPICK MANSOUR EDDAHBI

DAR RHIZLANE

RIAD ILAYAKA

Ξενοδοχεία Marrakech

JNANE D’O

OMRI

EL MUDAL

Ξενοδοχεία Marrakech

DEMEURE D ORIENT

SIRAYANE BOUTIQUE

LES JARDINS DE LA COUTOUBIA

Ξενοδοχεία Ouarzazate

KASBAH DAR DAIF

DAR KAMAR

APPART KHRIS PALACE

Ξενοδοχεία Ouarzazate

LE PETIT RIAD D’HOTELS

DAR CHAMAA

LE TEMPLE DES ARTIS

Ξενοδοχεία Essaouira

L’ HEUR PALAIS BLEU