ΥΕΜΕΝΗ

Ολόκληρη η χώρα κάτω από την πίεση δύο αντίθετων ρευμάτων:
του θρησκευτικού φανατισμού της Σαουδικής Αραβίας και
του Πολιτικού Φανατισμού
της Λαϊκής Δημοκρατίας της Υεμένης

7 ημέρες / 1.550€

(2Ν) SANAA

(1Ν) MARIB

(1Ν) SAANTA

(1Ν) HATZA

(1N) MAHVIT

 

 

Αναχώρηση για την ΣΑΝΑΑ
Απογευματινή αναχώρηση με σκοπό την άφιξή στον προορισμό μας, που είναι η ΣΑΝΑΑ, η πρωτεύουσα της Υεμένης. Λέγεται ότι η πόλη χτίστηκε από τον μεγαλύτερο γιο του Νώε, τον Σεμ. Πολλοί μελετητές δίνουν την δική τους ερμηνεία λέγοντας ότι ξεκίνησε σαν σταθμός ελέγχου σε μια δευτερεύουσα διαδρομή του Δρόμου Του Λιβανιού γνωστή σαν ΣΑΝΑΑ.

ΣΑΝΑΑ
Άφιξη τις πρώτες πρωινές ώρες και μεταφορά στο ξενοδοχείο. Κατά το μεσημέρι αρχίζει η ξενάγησητης πόλης που της έχει δώσει η UNESCO τον χαρακτηρισμό «μοναδικό μνημείο παγκόσμιας πολιτικής κληρονομιάς». Αυτό που θα σας εντυπωσιάσει είναι τα στενά δρομάκια, άντρες μεχαρακτηριστικές πουκαμίσες και παραδοσιακές ζώνες να συζητούν. Την εικόνα συμπληρώνουν τα απομεινάρια τειχών με τούρκικες πύλες και μιναρέδες τζαμιών που φαίνεται σαν να αγγίζουν τον ουρανό.

ΣΑΝΑΑ – ΣΑΑΝΤΑ
Πρώτος σταθμός στην διαδρομή μας είναι το ΟΥΑΝΤΙ ΝΤΑΡ, το οποίο αναβλύζει μέσα από καρποφόρα δέντρα και δροσερούς κήπους. Θα μπορούσε κανείς να ξεχωρίσει το «Παλάτι του βράχου» που μπορεί ναδει μέσα απόβιβλία που είναι αφιερωμένα στην Υεμένη καθώς επίσης και το χωριό ΑΛ-ΚΑΜΠΙΛ που φαίνεται να ξεφυτρώνει μέσα από τους βράχους. Συνεχίζοντας το ταξίδι βορειότερα, οι κορυφές του Τζεμπέλ Μαλφούκ ξεπροβάλλουν στα δυτικά και μικρά χωριά διαδέχονται το ένα το άλλο. Στις πρώτες απογευματινές ώρες άφιξη στην επόμενη στάση μας, στην ΣΑΑΝΤΑ. Μια πόλη χτισμένη σε ένα σημείο όπου συναντιούνται όλοι οι δρόμοι των προσκυνητών για την Μέκκα. Τα σπίτια της είναι χτισμένα από πηλό με την τεχνική Ζαμπούρ, κάτι το χαρακτηριστικό γιατί στις βόρειες περιοχές της Υεμένης οι πέτρες είναι δυσεύρετες. Το απόγευμα θα γίνει περιήγηση στον περίγυρο των τειχών και των αξιοθέατων της.

ΣΑΑΝΤΑ – ΧΑΤΖΑ
Το ταξίδι  συνεχίζεται με μια υπέροχη και γεμάτη εικόνες διαδρομή. Επίσκεψη  στο παλιό τμήμα του Άμραν που κρύβεται πίσω από τείχος ύψους 3 μέτρων. Συνεχίζοντας την διαδρομή, θα ανηφορίσουμε προς το Κόχλαν που βρίσκεται «κρεμασμένο» σε μια απότομη κορυφή. Στην κορυφή είναι χτισμένα πολυόροφα κτίρια από πέτρα, σε τέτοιο σημείο ώστε να εξασφαλίζονται οι κάτοικοι από τους διάφορους επιδρομείς. Ένα τοπίο που προκαλεί ρίγος και δέος σε όποιον το αντικρίσει καθώς σε κάθε στροφή αποκαλύπτεται και από ένα εντυπωσιακό πανόραμα. Φτάνοντας στην Χάτζα, λόγω των οικοδομικών συνηθειών της περιοχής, το ξενοδοχείο μας βρίσκεται σε ένα από τα ψηλότερα σημεία της πόλης.

ΧΑΤΖΑ – ΑΛ ΜΑΧΒΙΤ
Το επίκεντρο όλου του προγράμματος μας σήμερα είναι η επαρχία ΜΑΧΒΙΤ, μια από τις ωραιότερες περιοχές της Υεμένης. Χωριά χτισμένα σε δυσπρόσιτες βουνοπλαγιές, σπίτια με πέτρινες διακοσμήσεις και μεγάλα ανοίγματα πλαισιωμένα σε στενόμακρα «ταζρίμ» είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της επαρχίας. Σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα δίδυμα χωριά ΣΙΜΠΑΜ και ΚΑΟΥΚΑΜΠΑΝ. Το δεύτερο είναι χτισμένο σε μια επίπεδη κορυφή ενός βραχώδους βουνού όπου παλαιότερα κατέφευγαν οι κάτοικοι του πρώτου όταν είχαν να αντιμετωπίσουν κίνδυνο. Ακόμα και σήμερα η Πύλη των τειχών του αμπαρώνεται και μένει κλειστή όλη νύχτα. Μέρος της εκδρομής είναι και ηκωμόπολη ΤΟΥΛΑ με τις οχυρώσεις της και τα καλοδιατηρημένα, πολυώροφα σπίτια της. Στη συνέχεια της διαδρομής  μέχρι το ΜΑΧΒΙΤ θα συναντήσουμε σπίτια χτισμένα σε βράχους και χωριά που συναγωνίζονται το ένα το άλλο στο πιο θα εξουσιάσει το πιο απόκρημνο σημείο.

ΑΛ ΜΑΧΒΙΤ – ΣΑΝΑΑ
Η τελευταία μέρα του ταξιδιού είναι εξίσου συναρπαστική και ενδιαφέρουσα όσο και οι προηγούμενες. Η διαδρομή  είναι γεμάτη στροφές και βραχώδη φαράγγια ενώ κατηφορίζουμε για το ΚΑΜΙΣ ΜΠΑΝΙ ΣΑΑΝΤ. Καταρράκτες, κακτοειδή και «μπουκαλόδενδρα», σπίτια χτισμένα πάνω σε υψώματα, καλά κρυμμένα πίσω από τα οχυρώματά τους. Στην κατωφέρεια διάσπαρτες  φυτείες μπανάνας καφέ και άλλων τροπικών φυτών. Ανηφορικά πάλι ως ότου να φτάσουμε στην ΧΑΤΖΑΡΑ, ένα χωριό καλά κρυμμένο στην ομίχλη των ΟΡΕΩΝ ΧΑΡΑΖ. Εδώ έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα .Επιστροφή  στην ΣΑΝΑΑ για την τελευταία διανυκτέρευση.

 

ΣΑΝΑΑ – ΑΘΗΝΑ
Τις πρώτες πρωινές ώρεςπτήση επιστροφής απο την  ΥΕΜΕΝΗ και άφιξη στην Αθήνα/Θεσσαλονίκη.

 

Κατεβάστε το έντυπο της εκδρομής

Υεμένη 7 ημερεσ

* Οι τιμές είναι τελικές κατ’ άτομο, περιλαμβάνονται όλες οι πτήσεις, οι μεταφορές, ξεναγήσεις πριβέ, ξενοδοχεία με προσωπικότητα και με τις καλύτερες κριτικές, ασφάλεια αστικής ευθύνης.

* Η διάρκεια  του ταξιδιού είναι ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ και είναι αποτέλεσμα της εμπειρίας μας ,ώστε να έχετε μία πλήρη εικόνα του προορισμού .Είμαστε όμως ευέλικτοι να σας παρουσιάσουμε το ταξίδι που  επιθυμείτε, στα μέτρα σας, επειδή ακριβώς τα ταξίδια γίνονται μόνο για εσάς, προσαρμοσμένα απόλυτα στις επιθυμίες σας.

* Δεν περιλαμβάνονται οι φόροι αεροδρομίων / βίζες.

Για τον προορισμό

Υεμένη

Μία Λαϊκή Δημοκρατία που γεννήθηκε από τη νίκη σε 3 διαφορετικούς εχθρούς: Άγγλους, Eμίρηδες και Αίγυπτο του Νάσερ. Την εποχή των Φαραώ, η Υεμένη αποτελούσε το εμπορικό σταυροδρόμι μεταξύ Ασίας, Ευρώπης και Αφρικής. Άλλωστε στην ΥΕΜΕΝΗ άκμασε το Βασίλειο του Σαββά. Εδώ επίσης υπάρχει και ένας από τους πιο γνωστούς «δρόμους» του κόσμου, ο «Δρόμος του Λιβανιού και του Χριστού» από τον οποίον περνούσαν πολλά καραβάνια και χιλιάδες καμήλες, που πεζοπορούσαν για πολλούς μήνες για να φτάσουν στις ακτές της Μεσογείου. Οι έμποροι της Αραβίας κρατούσαν καλά φυλαγμένο το μυστικό του καφέ, του λιβανιού και του μύρου, αγαθών περιζήτητων τότε στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή.

Από την ΥΕΜΕΝΗ πέρασαν διάφορες τοπικές δυναστείες αλλά και ξένοι κατακτητές, όπως οι Βρετανοί, οι Πέρσες, οι Αιθίοπες, οι Τούρκοι, οι Πορτογάλοι, και οι Μαμελούκοι. Παρόλα αυτά καταλυτική ήταν η επικράτηση του Ισλάμ κι η επιρροή του στη διαμόρφωση της Υεμενιτικής κοινωνίας. Ο τρόπος ζωής της ΥΕΜΕΝΗΣ διέπεται από αυστηρούς κανόνες, και οι κάτοικοι χωρίζονται σε κοινωνικές τάξεις και έτσι κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού γίνεται πολύ δύσκολη και μάλλον μάταια. Η ΥΕΜΕΝΗ ωστόσο διατηρεί μια σπάνια γνησιότητα που εντυπωσιάζει τους ταξιδιώτες της, μαζί με την φυσική της ομορφιά και την εξαιρετική αρχιτεκτονική της.

Βεδουϊνοι

Οι βεδουίνοι που είναι βοσκοί, ζουν συνήθως, σε πρόχειρα καταλύματα, κοιλότητες σκαμμένες στη γη που καλύπτονται από μία καλύβα από κλαδιά και έχουν διατηρήσει τη νομαδική νοοτροπία, το ανεξάρτητο πνεύμα και την αρπακτικότητα. Αιώνες στερήσεων και φυλετικών συγκρούσεων τους έκαναν ν’ αδιαφορούν για την ανθρώπινη ζωή. Αρκετές φυλές έχουν σαν βασική επαγγελματική δραστηριότητα τη ζωοκλοπή. Έτσι είναι επικίνδυνη η είσοδος στις περιοχές αυτές στις οποίες ταξιδεύει πάντοτε κανείς «επί ποδός πολέμου».

Η μυθική αρχιτεκτονική των πόλεων

Υπάρχουν ομάδες σπιτιών με γιγαντιαίες διαστάσεις και πολλούς ορόφους,
που κατοικούνται από μία μόνο οικογένεια, αληθινοί ουρανοξύστες, αν συγκριθούν με την απλότητα των σπιτιών των αραβικών χωρών.
Ο προορισμός τους είναι καθαρά αμυντικός και δικαιολογείται απόλυτα από τη διαρκή εμπόλεμη κατάσταση κι από τις διαμάχες ανάμεσα στις φυλές, που ξεσπούν συχνά για την κατοχή του νερού, που αποτελούσε ανέκαθεν το αντικείμενο πολυαίμακτων συμπλοκών και αιώνιου μίσους. Εξαιτίας της μικρής ανθεκτικότητας των υλικών, των οποίων η άργιλος αποτελεί το πρώτο συστατικό, αυτά τα μεγάλα σπίτια έχουν επικλινείς τοίχους και συχνά στο κέντρο του κτηρίου κτίζεται μια κολόνα από λάσπη και ξύλο, που φτάνει μέχρι τον τελευταίο όροφο.
Η εξωτερική διακόσμηση είναι πολύ φτωχή αλλά δε λείπει
απ’ τα σημαντικά κτίρια.
Σ’ αυτή τηνπερίπτωση βρίσκει την έμπνευσή της στη πιο αρχαία
μουσουλμανική τέχνη, με πολύχρωμα μοτίβα, ταράτσες και «μουσραμπίγια» διάτρητα που έχουν ένα σκοπό που αποτελεί κοινό σημείο ολόκληρου του αραβικού κόσμου, την απόκρυψη της ιδιωτικής ζωής απ’ τα βέβηλα βλέμματα. Ακόμα όμως και τα φτωχότερα στην κατασκευή και στην εμφάνιση οικοδομήματα παρουσιάζουν αληθινό ενδιαφέρον.