ΚΥΡΓΙΣΤΑΝ – ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ
Η ενασχόληση με τα άλογα είναι σύμφυτο στοιχείο
του τρόπου ζωής των νομάδων της Ασίας.
Η κουλτούρα της στέπας βαθειά ριζωμένη .
Η ενασχόληση με τα άλογα είναι σύμφυτο στοιχείο
του τρόπου ζωής των νομάδων της Ασίας.
Η κουλτούρα της στέπας βαθειά ριζωμένη .
ΑΘΗΝΑ/ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ -ΜΠΙΣΚΕΚ
Προσγείωση στο νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, πράγματι τεράστιο και εντυπωσιακό και μέχρι την πτήση για Κυργιστάν η ημέρα πέρασε περιδιαβαίνοντας το παραλιακό μέτωπο της πόλης επισκεπτόμενοι παλιά παλάτια όπως αυτό του Σαίτ Χαλίμ πασά του 1850, το Ζωγράφειο Παρθεναγωγείο , το παρακείμενο χαμάμ του 1481 και διάφορες πλατείες που έσφυζαν από ζωή . Πτήση αργά το βράδυ και προσγείωση πρωϊ στην πρωτεύουσα Μπισκέτ του Κυργιστάν
ΜΠΙΣΚΕΚ
Επιβίβαση σε μίνι βαν με τοπικό ξεναγό και οδηγό και η περιπέτεια αρχίζει κινούμενοι ανατολικά. Η ομάδα μετά την Μπουράνα την πεδιάδα και την πόλη Τοκ Μοκ και κατεύθυνση προς την κοιλάδα Τσον Κεμίν όπου το τοπίο αλλάζει όψη και γίνεται ημιορεινό. Πλαγιές βουνών γύρωθεν και μακρυά φαίνονται οι πανύψηλες χιονισμένες κορυφές της Τιέν Σαν. Στην κοιλάδα και κοντά στο χωριό Τσον Κεμίν παρακολούθηση ένα από τα πλέον υπέροχα θεάματα της ζωής . Δέκα ιππείς από το χωριό στην μικρή πεδιάδα και χωρισμένοι σε δυο ομάδες διεξήγαγαν ιππικούς αγώνες με τρία διαφορετικά παιγνίδια προσφέροντας θέαμα ανεπανάληπτον. Η ημέρα έκλεισε με δίωρη ιππασία μαζί με τους άνδρες φίλους μου σε άλλους λόφους που περιείχε αναβάσεις και καταβάσεις με κανονικό βάδισμα.
ΜΠΙΣΚΕΚ – ΚΑΡΑΚΟΛ
Άρχισε με μια ωραία και ωριαία πορεία από το κατάλυμα μέχρι τον ποταμό Τσον Κεμίν, ο οποίος έρχεται από τους παγετώνες των βουνών (το Κυργιστάν φημίζεται για τα νερά του, τα οποία αποτελούν ένα από τα κυρίως εξαγώγιμα προϊόντα του). Ακολούθως η ομάδα κατευθύνθηκε ανατολικά. Το πρώτο γεγονός της ημέρας ήταν η παρακολούθηση σε κάποια ημιορεινή περιοχή ενός ακόμη θαυμαστού θεάματος, χαρακτηριστικού επίσης του τρόπου ζωής της περιοχής αυτής του κόσμου. Δυο αδελφοί με δυο χρυσαετούς (οι μεγαλύτεροι του είδους, βάρους 6 κιλών) μας παρουσίασαν πως αυτά τα υπέροχα πτηνά κυνηγούν και συλλαμβάνουν την λεία τους, την οποία ο ένας είχε αφήσει σε κάποιο σημείο. Οι αετοί μεγαλώνουν από νεοσσοί με τους ανθρώπους αυτούς που έχουν την τέχνη να τους εκπαιδεύουν και φέρνουν την λεία στον κύριό τους, συνήθως λαγούς, τσακάλια, αλεπούδες και μικρούς αγριόχοιρους. Κατόπιν αυτού και ακόμη ανατολικότερα το τοπίο αλλάζει πάλι και οι καταπράσινοι λόφοι με λίγα δάση ακολουθούνται από φαράγγια με πετρώματα ψαμμίτη, όγκοι πετρώματος ύψους μέχρι 50μ. κόκκινοι ή με αποχρώσεις κίτρινου χρώματος εκτεινόμενοι σε τεράστιες εκτάσεις. Αυτοί οι όγκοι ψαμμίτη δεν είναι ούτε χώμα, ούτε πέτρα. Είναι κάτι ανάμεσα σε αυτά και τρίβονται με την αφή. Το θέαμά τους είναι συγκλονιστικό. Ο γράφων στο φαράγγι Fairy Tale (Παραμυθένιο Φαράγγι) περπάτησε επί 1 ώρα και 30΄ θαυμάζοντας το δάσος των πέτρινων όγκων, σήμα κατατεθέν της Κεντρ. Ασίας, παρόμοια των οποίων συνάντησε και σε άλλα ταξίδια του στην Άπω Ανατολή. Η ημέρα τελείωσε με επίσκεψη στο φαράγγι Τζέτι Ογκούζ (Επτά Ταύροι), επτά όγκοι κόκκινου ψαμμίτη με δάσος στους πρόποδες και ένα ορμητικό ποτάμι μεταξύ αυτών και του χωριού, επίσης σήμα κατατεθέν της χώρας. Ακολούθως φθάσαμε στην κωμόπολη ΚΑΡΑΚΟΛ γιαδιανυκτέρευση. Καθόλη την διαδρομή είχαμε στα βόρεια την διάσημη μεγάλη λίμνη Ισσύκ Κουλ. Αυτή έχει μήκος 160χλμ., πλάτος 60χλμ., βάθος 70μ. και υψόμετρο 1.500μ. Μαζί με την Κασπία και την λίμνη Μπαλκάς του Καζακστάν είναι ό’τι απέμεινε στον κόσμο από την εποχή του Μεγάλου Ωκεανού 250 εκατομμύρια χρόνια πριν. Ακόμη μελετάται από τους ειδικούς. Πολλοί ποταμοί εισέρχονται στην λίμνη, ουδείς εξέρχεται. Η εξάτμιση του νερού δημιουργεί μικροκλίμα στην περιοχή με πολλές βροχές.
ΚΑΡΑΚΟΛ -ΑΛΜΑΤΥ
Ξενάγηση στο γραφικό Καρακόλ. Αυτό εκτός από την μεγάλη αγορά του διαθέτει και δυο μνημεία πολιτισμού. Το πρώτο είναι ο χριστιανικός ορθόδοξος ναός κατασκευής 1896 (church Holy Trinity cathedral) ολότελα ξύλινος, χωρίς κανένα καρφί, γραφικός, αληθινό έργο τέχνης. Το δεύτερο μνημείο είναι το επίσης ξύλινο τζαμί Ντούγκαν, χτισμένο από Κινέζο αρχιτέκτονα και 20 καλλιτέχνες μεταξύ 1904-10. Κατασκευάστηκε επίσης χωρίς κανένα καρφί σε στυλ βουδιστικής παγόδας για την φυλή Κινέζων μουσουλμάνων Ντούγκαν, φυγάδων από την Κίνα σε ταραγμένες εποχές. Κατόπιν και μετά το απόγευμα περάσαμε τα σύνορα και εισήλθαμε στο Καζακστάν. Το σημαντικότερο γεγονός της ημέρας ήταν η επίσκεψη στο διάσημο και γνωστό σε πολλούς ταξιδευτές φαράγγι Τσαρύν, αρκετά χιλιόμετρα μετά τα σύνορα και εντός της στέπας του Καζακστάν, σήμα κατατεθέν αυτού. Το φαράγγι Τσαρύν θεωρείται ως το δίδυμο μικρό αδελφάκι του Γκραν Κάνυον της Αριζόνα, διότι έχει ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά σε μικρότερο μέγεθος. Κοκκινο-κίτρινοι βράχοι ψαμμίτη ύψους άνω των 150μ. σε έκταση χιλιομέτρων με αμαξιτό δρόμο ανάμεσα στους βράχους δίνουν θέαμα μεγαλειώδες. Το φαράγγι έχει ηλικία 47.000.000 έτη και δημιουργήθηκε από το ποτάμι που τώρα δεν υπάρχει πια. Κατόπιν φθάσαμε αργά το βράδυ στην μεγάλη πρώην πρωτεύουσα του ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ Αλμάτυ.
ΑΛΜΑΤΥ
Το Αλμάτυ είναι μεγάλη και ωραία πόλη και ήταν πρωτεύουσα μέχρι το 1997 οπότε η κυβέρνηση μεταφέρθηκε στην Αστάνα. Επίσκεψη σε πάρκα, πλατείες, καταπληκτικό καθεδρικό ορθόδοξο ναό και χιονοδρομικό κέντρο το οποίο επισκεφθήκαμε.
ΜΠΙΣΚΕΚ-ΑΛΑ ΑΡΤΣΑ
Με μισθωμένο αυτοκίνητο και οδηγό αφήσαμε το Μπισκέκ και κατευθυνθήκαμε προς την είσοδο του εθνικού πάρκου Αλά Αρτσά, ενός από τα ωραιότερα τοπία του Κιργιστάν, 40χλμ. από την πόλη. Το φαράγγι Αλά Αρτσά διασχίζει ο ομώνυμος ποταμός, έχει ως μακρυνό φόντο βουνά ύψους άνω των 5.000μ. και κοντινό φόντο καταπράσινους λόφους και μικρότερα βουνά βραχώδη. Το τοπίο είναι μεγαλειώδες και προτιμητέος προορισμός για τους επισκέπτες του Μπισκέκ . Μετά από εξάωρη πορεία, έχοντας αποκομίσει τέλειες εικόνες και έχοντας ανέβει και σε μια προκορφή ύψους 2.380μ. (εκεί υπήρχαν και άλλοι ορειβάτες) τελείωσε η δραστηριότητα και επιστροφή στο Μπισκέκ, με επίσκεψη στο εθνικό μουσείο, όπου παρουσιάζεται όλη η Ιστορία της χώρας.
Επιστροφή
* Οι τιμές είναι τελικές κατ’ άτομο, περιλαμβάνονται όλες οι πτήσεις, οι μεταφορές, ξεναγήσεις πριβέ, ξενοδοχεία με προσωπικότητα και με τις καλύτερες κριτικές, ασφάλεια αστικής ευθύνης.
* Η διάρκεια του ταξιδιού είναι ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ και είναι αποτέλεσμα της εμπειρίας μας ,ώστε να έχετε μία πλήρη εικόνα του προορισμού .Είμαστε όμως ευέλικτοι να σας παρουσιάσουμε το ταξίδι που επιθυμείτε, στα μέτρα σας, επειδή ακριβώς τα ταξίδια γίνονται μόνο για εσάς, προαρμοσμένα απόλυτα στις επιθυμίες σας.
* Δεν περιλαμβάνονται οι φόροι αεροδρομίων / βίζες / εισοδοι.
Το Κιργιστάν των 6,3 εκατ. κατοίκων έχει ορεινό ανάγλυφο στο 95% του εδάφους και το υπόλοιπο καλλιεργείται με δημητριακά, αραβόσιτο και ζωοτροφές για τις χειμερινές ανάγκες των ζώων, τα οποία είναι πολλά. Παράγονται επίσης άφθονα φρούτα και λαχανικά. Η κτηνοτροφία είναι εκτεταμένη και στα χωριά ο πλούτος μετράται με τον αριθμό των ζώων που κάποιος κατέχει. Παλαιότερα ήταν στην κουλτούρα και στις συνήθειες των νομάδων της χώρας το λεγόμενο Αla Katsu, οι απαγωγές γυναικών μεταξύ των φυλών. Ο λόγος ήταν η μείξη του αίματος των φυλών, ώστε να αποφεύγεται η ενδογαμία και οι ασθένειες εξ αιτίας της. Σήμερα απαγορεύεται. Η χώρα διαθέτει ουράνιο και χρυσό που κατευθύνονται προς Ρωσία, η οποία προμηθεύει την χώρα με καύσιμα. Επίσης εξάγει τεράστιες ποσότητες πόσιμου νερού προς Κίνα και Καζακστάν με αντάλλαγμα τρόφιμα. Η οροσειρά Τιέν Σαν (Ουράνια Όρη) που διασχίζει οριζοντίως την χώρα, ύψους άνω των 7.000μ., προμηθεύει αφθονότατο νερό τις πεδιάδες και αποτελεί πηγή πλούτου που εξάγεται και πηγή υδροηλεκτρικής ενέργειας
Το Κιργιστάν είναι πτωχή χώρα με μέσο μισθό 400 δολάρια και η περίθαλψη δεν είναι δωρεάν, πλην όμως κατοικείται από φιλικούς και γελαστούς ανθρώπους πάντα πρόθυμους να έλθουν σε επαφή με τους ξένους έστω και με ένα hallo (γεια). Όχι ,δεν θέλουν κάτι, μια επαφή μόνο θέλουν. Το Κιργιστάν είναι κοινοβουλευτική δημοκρατία και εκτός από τους γηγενείς υπάρχει ισχυρή ρωσική μειονότητα, απότοκος της ρωσικής περιόδου. Το θρήσκευμα των Ρώσων είναι βεβαίως ο ορθόδοξος Χριστιανισμός και των Κιργιζίων το σουνιτικό Ισλάμ. Δεν είναι όμως προσηλωμένοι στην θρησκεία, το Ισλάμ είναι περισσότερο στοιχείο της ταυτότητάς των παρά πίστη. Αυτά και άλλα διαπιστώσαμε στον αρχαιολογικό χώρο και μουσείο της Μπουράνα. Ο Πύργος 25μ. της Μπουράνα είναι ένας μεγάλος μιναρές στην κοιλάδα Τσούι. Ο πύργος, κάποια σημάδια αρχαίων τάφων και τα ερείπια ενός κάστρου και τριών μαυσωλείων είναι ό’τι απέμεινε από την αρχαία πόλη Μπαλασαγκούν, πρωτεύουσα της δυναστείας των Καραχανιδών κατά τους 10-12ο αιώνες, όταν ο ισλαμισμός είχε ήδη επικρατήσει και είχε γίνει επίσημη θρησκεία του κράτους. Κατά την ευτυχή εποχή των Καραχανίντ η περιοχή μεταξύ του ποταμού Αμούρ Ντάρια στα δυτικά μέχρι τον ποταμό Ιλί στα ανατολικά γνώρισε άνθηση της μεταλλουργίας, της γεωργίας και του εμπορίου.
Παραπλεύρως του μιναρέ υπάρχει ο χώρος των περίφημων πετρογλυφικών με το όνομα μπάμπαλς, σήμα κατατεθέν του πανάρχαιου πολιτισμού του τόπου. Είναι απεικονίσεις σημαντικών προσώπων, σαμάνων και πολεμιστών ή και ζώων ή αναπαραστάσεις του τρόπου ζωής των ανθρώπων σε βράχους και πέτρες τέλεια σκαλισμένους ως γλυπτά. Τα πετρογλυφικά αυτά χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα π.Χ., αλλά τα περισσότερα έγιναν τους 5ο έως 7ο αιώνα π. Χ. Άλλα γλυπτά επί λίθων του 6ου-9ου μ.Χ. αιώνων παρουσιάζουν πιο εξεζητημένες φιγούρες, κυρίως πολεμιστών ή φυλάρχων. Το Κιργιστάν είναι πτωχή χώρα με μέσο μισθό 400 δολάρια και η περίθαλψη δεν είναι δωρεάν, πλην όμως κατοικείται από φιλικούς και γελαστούς ανθρώπους πάντα πρόθυμους να έλθουν σε επαφή με τους ξένους έστω και με ένα hallo (γεια). Όχι ,δεν θέλουν κάτι, μια επαφή μόνο θέλουν. Εντύπωση προκαλεί η ρουνική-τουρκική γραφή των τούρκικ-νομάδων που τους αιώνες αυτούς εξαπλώθηκαν σε όλη την περιοχή από το Κιργιστάν μέχρι την Σογδιανή (Τουρκμενιστάν) προερχόμενοι από την Σιβηρία και αποδεικνύεται οτι οι νομάδες αυτοί διέθεταν υψηλό για την εποχή τους πνευματικό επίπεδο και γραφή ( σ.σ. προσοχή. Μη ταυτίζετε απόλυτα το turkic με το turkish.
Tο turkic είναι γενικότερη έννοια και περιλαμβάνει όλες τις ουραλο-αλταϊκές φυλές της Άπω Ανατολής, συγγενείς με τις μογγολικές). Ολόκληρη η περιοχή της Κεντρικής Ασίας ήταν γνωστή ως Τουρκεστάν και περιελάμβανε το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν (το Τατζικιστάν ήταν πάντα ιρανικό-άρειο). Η περιοχή αυτή ήταν διαιρεμένη σε φυλές και τοπικές δυναστείες χωρίς κρατική οργάνωση. Το θρήσκευμα των νομαδικών αυτών λαών ουραλ-αλταϊκής καταγωγής ήταν ο σαμανισμός, θρησκεία των πνευμάτων του χωριού, του βουνού και των προγόνων. Ο βουδισμός ήλθε τον 2ο αιώνα, πλην όμως το 751 ένας ισχυρός αραβικός στρατός από την Περσία νίκησε τον κινεζικό στρατό και σε διάστημα 3 αιώνων το Ισλάμ είχε κυριαρχήσει σε όλες τις τουρκικές φυλές εξαφανίζοντας τις αρχαίες θρησκείες και τον βουδισμό. Τον 9ο αιώνα οι Άραβες κατακτητές είχαν φύγει, πλην όμως η ισλαμική θρησκεία είχε εδραιωθεί στο Τουρκεστάν. Η ενασχόληση με τα άλογα είναι σύμφυτο στοιχείο της κουλτούρας και του τρόπου ζωής των νομάδων της Ασίας επί χιλιετίες και οι ίπποι τους είναι οι καλύτεροι του κόσμου.
Γίνονται ιππείς από μικρή ηλικία και το άλογο δένεται με τον αναβάτη του και δεν δέχεται άλλον. Τα άλογα της Κεντρικής Ασίας δεν ζουν υπό περιορισμό και εύκολα επιδίδονται σε καλπασμό που μόνον ο αναβάτης μπορεί να ελέγξει. Ας μην ξεχνούμε οτι Άραβες, Μογγόλοι και Τούρκοι επί ίππων κατέκτησαν τον κόσμο. Είκοσι οικογένειες απέμειναν στο Κιργιστάν ως εκπαιδευτές αετών και το εμπόριο αυτών απαγορεύεται πλέον σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και η Υεμένη. Κατά το παρελθόν οι αετοί προμήθευαν τροφή σε πάμπολλες οικογένειες, τώρα είναι θέαμα για τουρίστες. Λέγεται οτι το πρώτο άλογο τιθασεύτηκε στις στέπες του Καζακστάν. Ήταν πάντα νομάδες κτηνοτρόφοι και καζάκ σημαίνει ”ο περιπλανώμενος άνθρωπος” ενώ σταν είναι λέξη περσική και σημαίνει χώρα. Από το 1991 το Κιργιστάν είναι ανεξάρτητη κοινοβουλευτική δημοκρατία Κατέχεται απο βαθύ αίσθημα φιλοξενίας, σύμγυτο με την βαθειά και σπάνια κουλτούρα της στέπας.