1η
2η
Αμμάν (κάστρα ερήμου)
Πρωινό και ξενάγηση στο Αμμάν, πρώην Αμμωνιτική πρωτεύουσα του Ραμπάτ-Αμμον και αργότερα ελληνορωμαϊκή πόλη γνωστή σαν Φιλαδέλφεια. Θα θαυμάσουμε το αρχαίο θέατρο, το αρχαιολογικό μουσείο, την Ελληνιστική Ακρόπολη και το μουσείο Λαϊκής παράδοσης. Στη συνέχεια αναχωρούμε για να γνωρίσουμε μια σειρά από κάστρα χτισμένα στην έρημο στις αρχές του 8ου αιώνα από τους Ομμενάδες Χαλίφηδες. Αργά το απόγευμα επιστρέφουμε στο Αμμάν. Δείπνο και διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο μας.
3η
Αμμάν – Νεκρά Θάλασσα
Αναχωρούμε το πρωί και πρώτη μας στάση είναι η Πομπηία της Ανατολής, η Γέρασα. Η πιο καλοδιατηρημένη Ελληνορωμαϊκή πόλη στον κόσμο, μας περιμένει να την γνωρίσουμε. Οι ναοί της Αρτέμιδος και του Δία, η Αψίδα του Ανδριανού, το Νυμφαίο είναι μερικά από τα αξιοθέατα που θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε. Συνεχίζουμε δυτικά της Γέρασα, στο κάστρο Αζλούν, τρανταχτό παράδειγμα αραβοϊσλαμικής στρατιωτικής αρχιτεκτονικής το 12ου αιώνα από το 1189μ.Χ. Αναχωρούμε για τη Νεκρά Θάλασσα με στάση στο όρος Νέμπο απ’ όπου θα ατενίσουμε την κοιλάδα του Ιορδάνη όπως ο Μωυσής καθώς και στη Μάταμπα και καταλήγουμε στη Νεκρά Θάλασσα, 400μ. κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο και διανυκτέρευση.
4η
Νεκρά Θάλασσα – Πέτρα
Πρωινό ελεύθερο για να απολαύσετε ένα αξέχαστο μπάνιο στα μοναδικά νερά της Νεκράς θάλασσας. Το μεσημέρι αναχωρούμε με προορισμό την την Μπέϊντα, τη μικρή Πέτρα όπως την ονομάζουν, όπου θα περπατήσουμε στα ηλικίας 8.000 ετών (εποχή του Λίθου) ερείπια της Βιβλικής δομής της και θα εξερευνήσουμε τα πεσμένα απομεινάρια της παλιάς αυτής πόλης Άφιξη, τακτοποίηση, δείπνο και διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο μας.
5η
Πέτρα
Ξενάγηση στην εντυπωσιακή Πέτρα τόσο παλιά όσο και ο χρόνος! Διασχίζοντας το επιβλητικό φαράγγι, σχηματισμένο από πλαγιές που φθάνουν και τα 100μ. βρισκόμαστε στην καλά κρυμμένη, λαξεμένη σε μασίφ βράχους πόλη. Ναοί, επεξεργασμένοι βασιλικοί τάφοι, ένα Ρωμαϊκό θέατρο 3000 θέσεων, μικρά και μεγάλα σπίτια και πολλά άλλα περικυκλώνουν το μοναδικό αυτό θέαμα. Αφήνουμε την Πέτρα και μεταφερόμαστε στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο και διανυκτέρευση.
6η
Πέτρα – Ουάντι Ραμ
Αφήνουμε το πρωί την Πέτρα για να επισκεφτούμε το “Ουάντι Ράμ” γνωστό από τα γυρίσματα του “Λώρενς της Αραβίας”. Ένα μοναδικό σεληνιακό τοπίο αρχαίας κοιλάδας όπου βουνά από αμμόπετρα ξεπροβάλλουν μέσα από λευκή και ροζ άμμο. Για γενιές ολόκληρες, αλλά μέχρι και σήμερα, έχει κατοικηθεί από πολλές φυλές Βεδουίνων που σας καλούν να μοιραστείτε ένα τσάι ή καφέ από κάρδαμο. Διανυκτέρευση σε τέντες και μοναδικό αξέχαστο δείπνο στην έρημο.
7η
Ουάντι Ραμ-Άκαμπα
Οδική μεταφορα αργά το απόγευμα για την παραθαλάσσια πόλη της Ακαμπα, Τουριστικό θέρετρο και κομβικό λιμάνι της Ιορδανίας .(Δίπλα ακριβώς στο ΕΙΛΑΤ του Ισραήλ.
8η
Άκαμπα
Ημέρα επιστροφής. Αφήνουμε την Ιορδανίαγεμάτοι εικόνες, εμπειρίες και τρομερές εντυπώσεις. Μεταφορά στο αεροδρόμιο και πτήση επιστροφής για την Αθήνα/Θεσσαλονίκη .
Κατεβάστε το έντυπο της εκδρομής
ιορδανια 8 ημερεσ* Οι τιμές είναι τελικές κατ’ άτομο, περιλαμβάνονται όλες οι πτήσεις, οι μεταφορές, ξεναγήσεις ΠΡΙΒΕ, ξενοδοχεία 4* και 5* με προσωπικότητα και με τις καλύτερες κριτικές, ασφάλεια αστικής ευθύνης.
* Η διάρκεια του ταξιδιού είναι ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ και είναι αποτέλεσμα της εμπειρίας μας ,ώστε να έχετε μία πλήρη εικόνα του προορισμού .Είμαστε όμως ευέλικτοι να σας παρουσιάσουμε το ταξίδι που επιθυμείτε, στα μέτρα σας, επειδή ακριβώς τα ταξίδια γίνονται μόνο για εσάς, προσαρμοσμένα απόλυτα στις επιθυμίες σας.
* Δεν περιλαμβάνονται οι φόροι αεροδρομίων / βίζες.
Για τον προορισμό
ΠΕΤΡΑ
Παλαιά πολιτεία των καραβανιών, η Πέτρα υπήρξε πρωτεύουσα των Ναβαταίων, ενός λαού αραβικής καταγωγής, που μοναδική πηγή πλούτου και ευημερίας του στάθηκαν τα καραβάνια. Επιπλέον η πόλη, που σήμερα αποτελεί ένα μεγαλειώδες συγκρότημα ερειπίων περίπου 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από την κωμόπολη. Εφόσον βρίσκεται μέσα στο φυσικό αμφιθέατρο μιας κοιλάδας, στην οποία μπορεί να φτάσει κανείς μόνο από ένα στενό πέρασμα ανάμεσα στα βράχια.
Αρχικά από τα πιο ενδιαφέροντα μνημεία της, είναι εκείνα που είναι σκαμμένα μέσα στους βράχους: ανάκτορα, ναοί, θέατρα και κυρίως τάφοι. Ανάμεσα στους τάφους, ξεχωρίζουν δύο: εκείνος που ονομάζεται “ανακτορικός” είναι διαμορφωμένος σε τρία επίπεδα και έχει πολύ πλατιά πρόσοψη.
Επιπλέον οι τέσσερις πόρτες της εισόδου του περιβάλλονται από ναβαταϊκές παραστάδες, στις οποίες συγχωνεύονται, δημιουργώντας μια τεχνοτροπία μοναδική, στοιχεία ελληνικά, αιγυπτιακά και ασσυριακά. Πάνω στις παραστάδες αυτές στηρίζεται ένα τοξωτό αέτωμα, ενώ 18 κίονες σμιλεμένοι στο βράχο δίνουν ακριβώς την εντύπωση του ανακτόρου. Ο άλλος τάφος, της ίδιας περίπου κατασκευής, ονομάζεται “κορινθιακός”, χάρη στις κολόνες κορινθιακού ρυθμού που τον στολίζουν.
Οπωσδήποτε όμως το πιο μνημειώδες κτίσμα των βράχων είναι εκείνο που ονομάζεται ελ-Χάζνε ή “θησαυρός του Φαραώ”, με την πλούσια διακοσμημένη διώροφη πρόσοψη.Αρχικά η πύλη του αποτελείται από έξι κολόνες κορινθιακού ρυθμού και έχει στα πλάγια ανάγλυφες παραστάσεις.
Το διάζωμα και το αέτωμα κοσμούνται και αυτά από παραστάσεις, ενώ από πάνω υπάρχει το σύμβολο της θεάς Ίσιδας – ένας δίσκος ανάμεσα σε δύο κέρατα αγελάδας. Στο δεύτερο επίπεδο στέκει ένας κυκλικός πυργίσκος, τριγυρισμένος από κίονες, με μια υδρία στην κορυφή του: στην εμπρός πλευρά του ναϊσκου υπάρχει η αναπαράσταση της Ίσιδας, ενώ στα πλάγια, ένα διακεκομμένο αέτωμα που στηρίζεται σε κολόνες, αφήνει να φαίνονται στα ενδιάμεσα οι ανάγλυφες φιγούρες δύο Αμαζόνων.
Η εντυπωσιακότερη κατασκευή της Πέτρας είναι ωστόσο το ελ-Ντέιρ ή Μοναστήρι, που σε μήκος 50 και ύψος 42 μέτρα είναι σκαμμένο πάνω σε ένα βράχο, στην κορυφή ενός βουνού. Υποθέτουν ότι ήταν αρχικά ναός, χρησιμοποιήθηκε όμως αργότερα σαν χριστιανική εκκλησία, όπως μαρτυρούν οι σταυροί που είναι χαραγμένοι στους τοίχους.
Στα πρώτα αυτά αρχαία κτίσματα, προστέθηκαν πολλά άλλα, στα ρωμαϊκά χρόνια. Ανάμεσα σ’ αυτά, ένα θέατρο σκαμμένο μέσα στα βράχια, ένας δρόμος με κιονοστοιχία καθώς και ένας ναός, το μοναδικό κτίσμα της Πέτρας.Η αλλαγή στα δρομολόγια των καραβανιών στάθηκε αποφασιστική για την παρακμή της Πέτρας. Ξέρουμε πως οι Σταυροφόροι έχτισαν τον 13ο αιώνα εκεί ένα οχυρό και ύστερα πια, η Πέτρα χάνεται για τον κόσμο επί πεντακόσια περίπου χρόνια, δίχως κανείς να μιλά γι’ αυτήν, ως την ημέρα που ο Ελβετός εξερευνητής Γιόχαν Μπούρκχαρτ την ανακαλύπτει και πάλι, το 1812.
ΓΙΑΣΕΡ ΑΡΑΦΑΤ
Γεννημένος στην Ιερουσαλήμ τo 1926, από εύπορη οικογένεια που διεκδικεί τίτλους ευγενικής καταγωγής, Παλαιστίνιος επαναστάτης πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια μέσα σε οικονομική άνεση, που χάθηκε μόνο όταν η Αιγυπτιακή κυβέρνηση ,με μια σειρά δημεύσεων που επέβαλε στις κτηματικές περιουσίες, στέρησε την οικογένειά του από τα κυριότερα έσοδά της.
Το 1947 βλέπουμε τον Αραφάτ να βγαίνει κιόλας στη μάχη ενάντια στους αιώνιους εχθρούς του: αποτελεί μέλος της Αραβικής εκείνης ομάδας, που θα πολεμήσει τους Εβραίους, οι οποίοι θεμελιώνουν το καινούριο κράτος του Ισραήλ. Από εκεί πηγαίνει στο Κάιρο, όπου σπουδάζει πολιτικός μηχανικός. Και στο μεταξύ, ιδρύει μία ένωση παλαιστινίων φοιτητών, ένα είδος άλ-φατάχ ante litteram. Παίρνει το πτυχίο του και πηγαίνει να δουλέψει στο Κουβέιτ, αλλά κι εκεί, δεν μπορεί να συγκρατήσει το πολιτικό του πάθος: εκδίδει μία εφημερίδα και γράφεται στη δεξιά πτέρυγα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
Το 1957 ξαναγυρίζει στην Αίγυπτο και παρακολουθεί ειδικά μαθήματα για να γίνει αξιωματικός και να αποκτήσει πρακτική εμπειρία στη χρήση των εκρηκτικών. Το 1956 είναι από τα ιδρυτικά στελέχη της άλ-φατάχ (που σημαίνει “η νίκη”), προορισμένος από τη μοίρα να παίξει βασικό ρόλο στον αγώνα για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης.
Αντίπαλος του Λαϊκού μετώπου Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης, της οργάνωσης με επικεφαλής τον Χαμπάς- πιο αδιάλλακτης και αποφασιστικής ίσως στη διεκδίκηση των δικαίων των Παλαιστινίων, μιας εθνότητας χωρίς κράτος-η αλ-φατάχ έχει υιοθετήσει πιο μετριοπαθείς θέσεις, ενώ ο ίδιος ο Αραφάτ θεωρείται, ανάμεσα στους Παλαιστίνιους αρχηγούς, μετρημένος, αν όχι απόλυτα συντηρητικός.
Το 1969, η άλ-φατάχ εξασφάλισε τον έλεγχο της ΟΑΠ(οργάνωση για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης),που ιδρύθηκε το 1964 από μια εθνική παλαιστινιακή διάσκεψη, η οποία έγινε στην Ιερουσαλήμ με το σκοπό να διοχετεύσει σε ένα κοινό ρεύμα τις παλαιστινιακές δραστηριότητες εν όψει της ανακατάληψης της χαμένης πατρίδας. Από την πλευρά του ο ΟΗΕ, τον Οκτώβριο 1974, ανεγνώρισε την ΟΑΠ σαν μοναδικής νόμιμης εκπροσώπου των Παλαιστινίων. Έκτοτε ο αγώνας του Αραφάτ συνεχίζεται έως σήμερα.
ΛΩΡΕΝΣ ΤΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ
Ο Τόμας Έντουαρντ Λώρενς, πράκτορας της “Ιντέλιτζενς σέρβις” δούλευε για το “Άκαμπ μπυρώ” στο Κάιρο, γνωστός ως “Λώρενς της Αραβίας”. Το 1915 συντόνισε αντιτουρκικό ανταρτοπόλεμο και οργάνωσε την αραβική λεγεώνα που κατέλαβε την Άκαμπα, την Συρία και Ιορδανία εκδιώκοντας τους Τούρκους. Η λεγεώνα διαλύθηκε το 1948 και σήμανε το τέλος των καλών σχέσεων Ιορδανίας – Αγγλίας.