Τεστ: Απαγόρευσε την πρόσβαση σε παγετώνα επειδή λιώνει ταχύτατα

Η απόφαση της Εθνικής Δασικής Εταιρείας της Χιλής να απαγορεύσει οριστικά τους πεζοπόρους από έναν δημοφιλή παγετώνα στην Παταγονία έχει εξοργίσει τόσο τους λάτρεις της φύσης όσο και τους τοπικούς οδηγούς. Αυτό που οι αξιωματούχοι βλέπουν ως ζήτημα ασφάλειας, επικαλούμενοι την ταχεία, αποσταθεροποιητική τήξη, έχει πυροδοτήσει μια συζήτηση σχετικά με τους κινδύνους της αναρρίχησης πάγου σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο κλίμα.

Ο παγετώνας Explorers, ή Exploradores, στο εθνικό πάρκο Laguna San Rafael ήταν ένας αγαπημένος προορισμός για πεζοπορία στον πάγο στη νότια περιοχή του Aysén για τουλάχιστον δύο δεκαετίες. Αλλά μια μελέτη δύο εβδομάδων από κυβερνητικούς υδρολόγους, διαπίστωσε ότι ο παγετώνας φτάνει σε ένα επικίνδυνα ασταθές «σημείο καμπής».

«Υπάρχουν προφανείς κίνδυνοι και αβεβαιότητα σχετικά με τη συμπεριφορά του παγετώνα», ανακοίνωσε το τμήμα δασών, το οποίο επιβλέπει τα εθνικά πάρκα της Χιλής, σε ένα email που απαγορεύει οριστικά την πεζοπορία στον πάγο στις 31 Οκτωβρίου. «Οι συνθήκες δεν είναι ασφαλείς για οικοτουριστικές δραστηριότητες στους εξερευνητές Παγετώνας», έγραφε.