Ο δρόμος του ΜΕΤΑΞΙΟΥ

ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ – ΤΑΤΖΙΚΙΣΤΑΝ – ΤΟΥΡΚΜΕΝΙΣΤΑΝ

Θρύλοι και μύθοι γι’αυτήν την ατέλειωτη πορεία των καταβανιών με τα πολύτιμα φορτία τους
ανά τους αιώνες.

Μετάξι, μπαχαρικά, γυαλί, πορσελάνη, πολύτιμοι λίθοι και πολλά άλλα είδη πολυτελείας, ακόμη και η γνώση του χαρτιού και της πυρίτιδας από την Κίνα.

Ένας ολόκληρος κόσμος, φιλήσυχος, άγνωστος για το ευρύ κοινό, απεξαρτοποιημένος από τον σοβιετισμό και από τον ακραίο μουσουλμανισμό.
Ένα ταξίδι ονειρικό, άχρονο και γι’αυτό γοητευτικό!

ΟυζμπεκιστάνΔρόμος Μεταξιού

8 ημέρες / 1.750€

(1N) TASHKEND

(2N) URGENZ

(2N) BUKHARA

(2N) SAMARKAND

Επέκταση  Τατζικιστάν

(1N) PENJAKEND

(2Ν) KHUJAND

Επέκταση  Tουρκμενιστάν

(2Ν) ASHKHABAD

(1N) MARY

ΤΑΣΚΕΝΔΗ
Πτήση για ΤΑΣΚΕΝΔΗ μέσω ΤΕΧΕΡΑΝΗΣ. Η Τασκένδη, η πρωτεύουσα του ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ αν και παλιά πόληδεν έχει πολλά μνημεία . Ο σεισμός του 1966 που συγκλόνισε αυτή την πόλη , δεν άφησε τίποτα όρθιο στο πέρασμά του. Παρόλα αυτά η πόλη ξαναχτίστηκε, με καλύτερες προοπτικές, και τώρα είναι μία όμορφη ευρύχωρη και καταπράσινη πόλη με Μουσεία, με νεοκλασικά κτήρια καιχρωματιστά παζάρια μετις δυναίκες μεφλοράλ φορέματα καικεφαλομάνδυλα.

ΟΥΡΓΚΕΝΤΣ
Σήμερα θα μεταφερθούμε στην ΟΥΡΓΚΕΝΤΣ του ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ και θα ακολουθήσει μία μίνι περιήγηση της πόλης.

 

ΟΥΡΓΚΕΝΤΣ
Σήμερα η ξενάγησή μας θα αρχίσει από την τοπική αγορά του ΟΥΡΓΚΕΝΤΣ. Κατόπιν θα μεταφερθούμε στο ΧΑΝΑΤΟ τηςΧΙΒΑΣ Τρίτη πόλη του Δρόμου του Μεταξιού, μετά την Μπουχάρα και τη Σαμαρκάνδη. Γνωστή ως το μεγαλύτερο σκλαβοπάζαρο της κεντρικής Ασίας, βρίσκεται ανάμεσα στις δύο ερήμους της χώρας και είναι ακριβώς αυτό: μια περιτειχισμένη πόλη της ερήμου. Την ώρα του ηλιοβασιλέματος, τα τείχη παίρνουν μια χρυσοκόκκινη απόχρωση. Κυριαρχούν δύο μιναρέδες, ο Kalta Minor, γαλάζιος και ημιτελής, και ο Islam Khoja Minaret, με την ωραιότερη θέα στην πόλη. Επισκεφτείτε το Kuhna Ark, το παλάτι των αρχόντων με το χαρέμι, τη φυλακή και το τζαμί του, όπως και το τζαμί Τζούμα με τις εκατό ξύλινες κολόνες και το Μαυσωλείο του Παχαλβάν Μαχμούτ.

ΟΥΡΓΚΕΝΤΣ-ΜΠΟΥΧΑΡΑ
Σήμερα θα αναχωρήσουμε για την ΜΠΟΥΧΑΡΑ. Ο δρόμος για την ΜΠΟΥΧΑΡΑ είναι πραγματικά σαγηνευτικός… ακολουθώντας τον ποταμό Αμού Νταριά, τον αρχαίο Ώξο , θα βρούμε στον δρόμο μας άγριες καμήλες, μεγάλες εκτάσεις με καλλιέργειες βαμβακιού και μετά από τις πολλές ενδιάμεσες στάσεις που θα κάνουμε για να δούμε από κοντά κάποια πράγματα, θα φτάσουμε τελικά στη ΜΠΟΥΧΑΡΑ αργά το απόγευμα.

ΜΠΟΥΧΑΡΑ
Η ΜΠΟΥΧΑΡΑ έχει καταξιωθεί ως το πνευματικό κέντρο της Ανατολής. Από αυτό και μόνο μπορούμε να καταλάβουμε ότι η χώρα έχει γνωρίσει ιδιαίτερα μεγάλη ακμή, ιδιαίτερα την εποχή των Σαμανιδών. Όλοι οι κορυφαίοι πνευματικοί άνθρωποι εκείνης της εποχής είχαν συγκεντρωθεί στη ΜΠΟΥΧΑΡΑ. Σε αυτούς άλλωστε χρωστάμε και τα περισσότερα μνημεία αυτής της περιοχής, τα οποία ξεχωρίζουν από την αυστηρή γραμμή τους.
Mε τα θολωτά της παζάρια, τα στενά δρομάκια, τις δημόσιες δεξαμενές –σήμερα διαμορφωμένες σε εντυπωσιακά σιντριβάνια–, τσαγερίες και εστιατόρια γύρω, είναι ένα ανατολίτικο όνειρο. Γεμάτη δαντελένιους μεντρεσέδες και τζαμιά, με τον χαρακτηριστικό μιναρέ Kalyan –ή αλλιώς «πύργο του θανάτου»– (από εκεί έριχναν τους καταδικασμένους), την Ark Citadel –το κάστρο των αρχόντων της πόλης, εξαιρετικά ανακατασκευασμένο σήμερα–, το Lyabi havz με τα δροσερά νερά και το άγαλμα του Νασρεντίν Χότζα, διάσημου κατοίκου της πόλης, προσφέρεται για περπάτημα. Γνωστά τα περίφημα ομώνυμα χαλιά.

ΜΠΟΥΧΑΡΑ-ΣΑΜΑΡΚΑΝΔΗ
Φεύγοντας από την ΜΠΟΥΧΑΡΑ παίρνουμε τον δρόμο για την πανέμορφη ΣΑΜΑΡΚΑΝΔΗ. Στο δρόμο θα περάσουμε μέσα από την πόλη ΣΑΧΡΙΖΑΜΠ , που σημαίνει πράσινη πόλη, και βρίσκεται περίπου 250 χιλιόμετρα ανατολικά της ΜΠΟΥΧΑΡΑΣ. Εκεί θα δούμε τα σημαντικότερα αξιοθέατα αυτής της περιοχής, όπως το ανάκτορο του Ταμερλάνου και τα μαυσωλεία των Τιμουριδών και μετά θα συνεχίσουμε για την ΣΑΜΑΡΚΑΝΔΗ, όπου και θα διανυκτερεύσουμε.

ΣΑΜΑΡΚΑΝΔΗ
Η ΣΑΜΑΡΚΑΝΔΗ Η πανέμορφη πόλη της Ρωξάνης ή τα Μαράκανδα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Πρωτεύουσα του βασιλείου της Σογδιανής, ισοπεδώθηκε από τον Τζένγκις Χαν, έγινε ξανά πρωτεύουσα του Ταμερλάνου τον 14ο αιώνα και κόμβος στον Δρόμο του Μεταξιού μεταξύ Κίνας και Δύσης. Στολίστηκε με υπέροχα κτίρια ισλαμικής αρχιτεκτονικής, τα οποία έχουν αποκατασταθεί πλήρως ως μνημεία κληρονομιάς της UNESCO είναι ένας ύμνος στην αρχιτεκτονική και σε όλες τις τέχνες ταυτόχρονα. Το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα είναι η πλατεία Ρετζιστάν. Οι στρογγυλοί μιναρέδες, οι ιδιόμορφες προσόψεις των κτιρίων και το συγκρότημα των μαυσωλείων Σαχ-ε-Ζιντέχ είναι μόνο μερικά από τα τα περίφημα αξιοθέατα στα οποία θα ξεναγηθούμε.

ΣΑΜΑΡΚΑΝΔΗ -ΑΘΗΝΑ/ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Θα αναχωρήσουμε για Eλλάδα με κατ ευθειαν πτηση.

Κατεβάστε το έντυπο της εκδρομής

ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ 8 ημερεσ ΤΟΥΡΚΜΕΝΙΣΤΑΝ 4 ημερεσ

* Οι τιμές είναι τελικές κατ’ άτομο, περιλαμβάνονται όλες οι πτήσεις, οι μεταφορές, ξεναγήσεις πριβέ, ξενοδοχεία με προσωπικότητα και με τις καλύτερες κριτικές, ασφάλεια αστικής ευθύνης.

* Δεν περιλαμβάνονται οι φόροι αεροδρομίων / βίζες.

Για τον προορισμό

ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ

Ο ΤΑΜΕΡΛΑΝΟΣ (ο Μεγάλος Τιμούρ), εκτουρκισμένος μογγόλος κατακτητής, ο πιο διάσημος κυβερνήτης που ανακήρυξε την Σαμαρκάνδη ως την πρωτεύουσα της κραταιάς αυτοκρατορίας του και την πιο όμορφη πρωτεύουσα στον κόσμο Ο θρύλος για μια παραμυθένια πόλη εξαπλώθηκε από την Κίνα μέχρι την Ευρώπη. Eνω τα μεταξωτά της υφάσματα ήταν περίζητητα. Ενα σταυροδρόμι πολιτισµών ανάµεσα στην Ανατολή και στη Δύση, που δηµιουργεί έκρηξη πνευµατικότητας.

Αυτός ο ροµαντικός χαρακτήρας της πόλης ΤΣΑΙΧΑΝΑ ¨η“ σπίτι του τσαγιού”, ενα δημόσιο κέντρο όπου παρέχονται όλα τα απαραίτητα για την Παρασκευή του, ακόμη και σε στημένα υπόστεγα στους κάμπους

ΤΑΤΖΙΚΙΣΤΑΝ (ΑΡΧΑΙΑ ΣΟΓΔΙΑΝΗ)

Κανένας άνθρωπος δεν θα ξεκινούσε πριν από δυόμισι χιλιάδες χρόνια από την άλλη άκρη του τότε γνωστού κόσμου για να διασχίσει αυτά τα απίστευτα κακοτράχαλα βουνά με τα πενιχρά μέσα της εποχής αν πάνω απ’ όλα δεν τον κινούσε μια παθιασμένη ψυχή ταξιδιώτη κι εξερευνητή.

ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
Στρατηλάτης-εκπολιτιστής.

Ίδρυσε την Αλεξάνδρεια την εσχάτη (το σημερινο ΚHUTZAD), ενώ ο ποταμός και η λίμνη φερουν το όνομά του ΙSKΑΝDER.

TOΥΡΚΜΕΝΙΣΤΑΝ

(απο τα συνθετικα τιρ και κεμάν (τόξο και βέλος) στην σκυθική διάλεκτο), (αρχαία ΜΑΡΓΙΑΝΗ) Μια απέραντη έκταση από την Κασπία Θάλασσα μέχρι την Μογγολία και την Μαντζουρία, έκταση αμμώδης με χαμηλή πράσινη βλάστηση, ένα απέραντο βοσκοτόπι με ελάχιστες καλλιέργειες, πράγμα που για αιώνες ανάγκαζε τους ανθρώπους να μετακινούνται για τις καλές βοσκές των ζώων και να διαμένουν προσωρινά σε γιούρτες, κυκλικές σκηνές από μαλλί καμήλας και ύφασμα με κυκλικό κώνο, τυπική φορητή κατοικία των νομαδικών λαών της Κεντρικής Ασίας για αμέτρητους αιώνες, η οποία ακόμη επιζεί στην στέπα. Αξιοθέατο της στέπας η τοποθεσία Νταρβάζα, όπου ευρίσκεται η λεγόμενη Πύλη της Κολάσεως, σήμα κατατεθέν του Τουρκμενιστάν. Το μεθάνιο της Νταρβάζα καίγεται επί 48 χρόνια εκτοξεύοντας φλόγες από όλο το ρήγμα προκαλώντας ένα απίστευτο και μη συναντώμενο αλλού θέαμα, ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του Τουρκμενιστάν. 

Η Ασχαμπάντ μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις μια ολόλευκη μαρμαρόκτιστη πόλη με εκατομμύρια τόνους μαρμάρου από την Ελλάδα Φουτουριστικά αρχιτεκτονικά σχήματα με πολλά ημικύκλια και πράσινους τρούλους, κομψά οικοδομικά τετράγωνα, ξενοδοχεία τύπου Burj al Arab του Dubai h Law Vegas.Πόλη -μουσείο με ελάχιστους κατοίκους να κυκλοφορούν με απαγόρευση της φωτογράφησης και του κάπνισματος σε δημόσιους χώρους ! Η πόλη Μάρυ, κτισμένη ακριβώς στο μέσον του Δρόμου του Μεταξιού που στα μεσαιωνικά χρόνια ένωνε εμπορικά την Κίνα με την Μεσόγειο, έλκει το όνομά της από την αρχαία χώρα Μαριανή (σημερινό ανατολικό Τουρκμενιστάν) που στην αρχαιότητα με την Σογδιανή (σημερινό Ουζμπεκιστάν) και Βακτριανή (σημερινό Αφγανιστάν) συνδεόταν με συμμαχία. Στην Μαριανή ο Μέγας Αλέξανδρος τον 4ο αιώνα έκτισε την Μαριανή Αλεξάνδρεια Μετά την Μάρυ η Νίσα, μνημείο υπό την προστασία της Ουνέσκο, φρούριο-παλάτι του βασιλιά των Πάρθων, απογόνων των αρχαίων Σκυθών, των πρώτων Τιρκεμάν, οι οποίοι από τον 3ο αιώνα π.Χ. μέχρι τον 3ο αιώνα μ.Χ. δημιούργησαν ένα ισχυρό κράτος από τον ποταμό Ωξο(Ουζμπεκιστάν) μέχρι τον Ευφράτη (Ιράκ). Απαράμιλλη ήταν η πολεμική τους τακτική με ταχείς κυκλωτικές κινήσεις ιππικού που ευρίσκοντο πάντα στα νώτα του βραδυκίνητου εχθρού και τον σκότωναν με τα περίφημα ”πάρθια βέλη” (βέλος με δηλητήριο στην αιχμή του).

Τουρκμενιστάν

Ημέρα 1 Ashgabat, άφιξη – Darvaza (260 χλμ.)

Νωρίς το πρωί φτάνετε στο Ashgabat. Πλήρεις διατυπώσεις διέλευσης συνόρων· γνωρίμία με τον αγγλόφωνο οδηγό και μετάβαση στον κρατήρα καύσης αερίου Darvaza (γνωστό ως “Door to Hell”), καθ ‘οδόν επίσκεψη στο χωριό Έρμπεντ της ερήμου (20-30 λεπτά στάση για να δείτε την καθημερινή ζωή των Τουρκμένων που ζουν στην έρημο.) Στάση σε δύο ακόμη κρατήρες αερίου με νερό και λάσπη απο θειάφι · και οι δύο με καιγόμενο αέριο να εκρέει από τα βάθη της στεγνής γης. Το απόγευμα, επιστροφή στο Ashgabat. Διαμονή στο ξενοδοχείο Grand Turkmen 4 *. Διανυκτέρευση.

Ημέρα 2 : Ashgabat – Mary drive (360 km / 5-6 hrs)

Το πρωί οδικώς προς την πόλη Μάρυ, στάση καθ ‘οδόν σε ιστορικά μνημεία, όπως ερείπια του 15αιώνα , τζαμί στο Αννάου και Abied μεσαιωνικό φρούριο κοντά στην Κάακα. Κατά την άφιξη στη MARY , γεύμα στο τοπικό εστιατόριο .Οδήγηση στο ιστορικό πάρκο “Ancient Merv” (τοποθεσία της UNESCO, 30 χλμ ανατολικά της Mary. Γνωστή ως η Αλεξάνδρεια η Μαργιανή (απο τον Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ).  Διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο Margush 3 * στη Mary.

Ημέρα 3 Mary –Ashgabat (360 χλμ.)

Περιήγηση στην πόλη Ashgabat που περιλαμβάνει επίσκέψη στο Πάρκο με το μνημείο ανεξαρτησίας της, την Πλατεία Ουδετερότητας με την διάσημη για την Αψίδα της, το Εθνικό Μνημείο Συγκρότημα “Halk Hakydasy” με το μνημείο του σεισμού κατά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, το τζαμί Turkmenbashi Ruhy, γνωστό ως ένα από τα μεγαλύτερα τζαμιά της Κεντρικής Ασίας και το μαυσωλείο του πρώτου Προέδρου του Τουρκμενιστάν. Από το τζαμί συνεχίζουμε προς το φρούριο της Παλιάς Νίσσας (τοποθεσία της UNESCO, γνωστή ως η πρώτη πρωτεύουσα της αρχαίας Αυτοκρατορίας των Πάρθων (3 π.Χ.-3 π.Χ. μ.Χ.). Διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο Grand Turkmen 4 * που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης Ashgabat.

Ημέρα 4 : Ashgabat – Geokdepe – Kov Ata – Ashgabat (100 χλμ)

Το πρωί μεταφορά στο Geokdepe. Επίσκεψη σ ένα όμορφο τζαμί Goekdepe και ένα αγρόκτημα αλόγων όπου μπορείτε να δείτε διάσημα άλογα Akhalteke. Στη συνέχεια, οδηγείστε στην υπόγεια λίμνη Kov Ata. Κολυμπείστε στη λίμνη προαιρετικά. Στη συνέχεια, επιστροφή στο Ashgabat. Ημέρα 5 Αναχώρηση και μεταφορά στο αεροδρόμιο για την πτήση επιστροφής . Δυνατότητα μετάβασης στο β. Ιράν μέσω των συνόρων διέλευσης Howdan-Bajigiran (Τουρκμενιστάν-Ιράν).