ΧΩΡΕΣ ΚΑΥΚΑΣΟΥ

ΓΕΩΡΓΙΑ – ΑΡΜΕΝΙΑ – ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ

Τρείς  γειτονικές χώρες του Καυκάσου, της περιοχής που οι Ρώσοι ονόμαζαν Υπερκαυκασία (Transcaucasia, το νότιο τμήμα της περιοχής μεταξύ Μαύρης Θάλασσας και Κασπίας).

Νεοσύστατες δημοκρατίες συνεχίζουν να διατηρούν παραδόσεις, έθιμα και συνήθειες αιώνων στους ορεινούς όγκους του Kαυκάσου.

ΓΕΩΡΓΙΑ – ΑΡΜΕΝΙΑ

8 ημέρες / 980€

(4NYEREVAN

(2NTBILISI

1η-2η

Αθήνα/Θεσσαλονίκη – Ερεβάν

1η ημέρα Αναχώρηση αεροπορικώς απευθείας για την πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Αρμενίας, το Ερεβάν.μέ2η: Ερεβάν (Ετσμιατζίν – Ζβάρτνοτς)

2η ημέρα Άφιξη τα ξημερώματα και άμεση τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Μετά το πρωινό στην σημερινή μας ξενάγηση θα γνωρίσουμε καλύτερα το Ερεβάν, που βρίσκεται χτισμένο στις όχθες του ποταμού Χραζντάν και είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου όπως μαρτυρούν τα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν φέρει στο φως οι ανασκαφές. Πόλη όμορφη, ζωντανή, με φαρδιές λεωφόρους, επιβλητικά κτίρια, καταπράσινους κήπους και μεγάλες πλατείες. Κατά την διάρκεια της ξενάγησής μας θα δούμε το Άγαλμα της Μητέρας Αρμενίας, την Ακαδημία Επιστημών, το κτίριο της Βουλής, το μεγαλοπρεπές κτίριο της Όπερας, την λεωφόρο Μάστοτς. Στην Πλατεία Δημοκρατίας βρίσκεται το Ιστορικό Μουσείο της Αρμενίας το οποίο θα επισκεφτούμε για να γνωρίσουμε μέσα από τα πλούσια εκθέματά του την ιστορία της Αρμενίας από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι και σήμερα. Επόμενος προορισμός ο ιερός χώρος Ετσμιατζίν και ο ομώνυμος Καθεδρικός Ναός του 4ου αιώνα, όπου βρίσκεται η έδρα του Αρμένιου Πατριάρχη. Ο ναός ανήκει στην λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco όπως και τα ερείπια του καθεδρικού ναού του 7ου αι. στο Ζβάρτνοτς που θα επισκεφθούμε κατά την επιστροφή μας στο Ερεβάν. Δείπνο στο ξενοδοχείο.

Ερεβάν (Γκαρνί – Γκέραρτ)
Η μέρα μας θα ξεκινήσει με την επίσκεψη στον αρχαιοπρεπή ναό του Γκαρνί από την εποχή του Τιγκράνι που κατασκευάστηκε το 77μ.Χ., στη συνέχεια καταστράφηκε από σεισμό και αναστηλώθηκε το 1975. Συνεχίζουμε στο μεταγενέστερο λαξευμένο στους βράχους μοναστήρι του Γκέραρτ για να ολοκληρώσει την γνωριμία μας με ένα ευρύτατο φάσμα της αρμένικης ιστορίας. Το όνομα του σημαίνει Ιερή λόγχη από το δόρυ που πέρασε το σώμα του εσταυρωμένου Χριστού. Τέλος θα επισκεφτούμε την Εθνική Πινακοθήκη για να μυηθούμε στην τέχνη των διάσημων Αρμενίων ζωγράφων όπως ο Αιβαζόβσκυ, ο Σαριάν, ο Αταμιάν κ.ά. Δείπνο σε τοπικό εστιατόριο.

Ερεβάν (Κορ Βιράπ, Νοραβάνκ, Μουσείο Γενοκτονίας)
Μετά το πρωινό ξεκινάμε μια διαδρομή που θα μας φέρει στο ιστορικό Μοναστήρι του Κορ Βιράπ, εκεί που φυλακίστηκε ο Αγ. Γρηγόριος ο Φωτιστής που έφερε το φως του Χριστιανισμού στην Αρμενία. Η θέα από το μοναστήρι των δίδυμων κορυφών του βιβλικού Αραράτ προκαλεί δέος και συνάμα μελαγχολία και αποτελεί προσφιλές θέμα των ζωγράφων της χώρας. Συνεχίζουμε για το Μοναστήρι του Νοραβάνκ χτισμένο κατά την διάρκεια του 13ου αι. και το οποίο υπήρξε σπουδαίο θρησκευτικό και πολιτιστικό κέντρο της Αρμενίας. Επιστροφή στο Ερεβάν για να επισκεφθούμε το εκπληκτικό μουσείο της Γενοκτονίας. Τα επίσημα εγκαίνια του Μουσείου της Αρμένικης Γενοκτονίας έγιναν το 1995, που συνέπεσαν με την 80η επέτειο της Γενοκτονίας. Το κτίριο του Μουσείου είναι μοναδικού σχήματος και μορφής: σχεδιαστές είναι οι αρχιτέκτονες Καλασιάν, Ταρχανιάν και ο γλύπτης Αρακελιάν. Η επίσκεψη στο Μουσείο έχει πια γίνει το μέρος του επίσημου πρωτοκόλλου του Κράτους. Ήδη πολλές ξένες αντιπροσωπείες έχουν επισκεφθεί το Μουσείο όπως αυτές των Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’, Βλαντιμίρ Πούτιν, Ζακ Σιράκ και άλλων διάσημων πολιτικών, κοινωνικών και πνευματικών προσωπικοτήτων και αρχηγών. Το εντυπωσιακό διώροφο κτίριο του Μουσείου είναι ανοικοδομημένο μέσα στην πλευρά του λόφου με τη θέα προς την κοιλάδα Αραράτ και το μεγαλοπρεπές όρος του Αραράτ, ούτως ώστε να μην αποσπάται από την επιβλητική και μεγαλοπρεπή παρουσία του Μνημείου της Γενοκτονίας που είναι κοντά του. Τ εκθέματα του Μουσείου παρουσιάζονται στο χώρο του δεύτερου ορόφου έκτασης 1000 τ.μ. Εδώ υπάρχουν 3 αίθουσες εκθέσεων εσωτερικού χώρου και μια γκαλερί εξωτερικού χώρου. Δείπνο στο ξενοδοχείο.

Ερεβάν – Ασταράκ/Καρμραβόρ – Νορατούζ – Τσαχατζόρ
Μετά το πρωινό φορτώνουμε τις αποσκευές μας στο πούλμαν και αναχωρούμε για το Τσαχατζόρ. Πριν αφήσουμε όμως το Ερεβάν θα επισκεφθούμε το Ματενανταράν, ένα μοναδικό μουσείο χειρογράφων. Εδώ φυλάσσονται πάνω από 20.000 χειρόγραφα ανεκτίμητης ιστορικής και πνευματικής αξίας, που χρονολογούνται από τον 5ο έως τον 18ο αιώνα. Τα παλαιότερα είναι γραμμένα σε πέτρα, ξύλο και δέρμα ζώων, τα νεότερα είναι στολισμένα περίτεχνα, δεμένα με πολύτιμα μέταλλα και λίθους. Τα χειρόγραφα αυτά είναι ξεχωριστά για τους Αρμένιους όχι μόνο γιατί εξιστορούν την παγκόσμια εξέλιξη του ανθρώπινου πνεύματος αλλά και γιατί αντιπροσωπεύουν τα συγκεκριμένα σύμβολα της γένεσής τους. Τα περισσότερα είναι γραμμένα στο εθνικό αλφάβητο το οποίο επινόησε τον 5ο αιώνα ο μοναχός Μεσρόπ Μαστότς. Aναχώρηση για την επαρχία Αραγκατσόν με προορισμό την πόλη Ασταράκ, η οποία είναι από τους παλαιότερους οικισμούς στην Αρμενία με πολλά ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία. Εμείς θα επισκεφθούμε την εκκλησία του Καρμραβόρ που χρονολογείται από τον 7ο αιώνα και είναι αφιερωμένη στην Υπεραγία Θεοτόκο. Επόμενη στάση στη διαδρομή μας το υπέροχο Νορατούζ όπου θα δούμε τις μεσαιωνικές επιτύμβιες στήλες που υπάρχουν εκεί, τα Χατσκάρ όπως ονομάζονται στα αρμενικά και θεωρούνται τα σύμβολα για τη σωτηρία της ψυχής. Άφιξη και διανυκτέρευση στο Τσαχατζόρ, πόλη θέρετρο, που το όνομά της στα Αρμενικά σημαίνει «Κοιλάδα των Λουλουδιών». Δείπνο στο ξενοδοχείο.

Τσαχατζόρ – Χαγκμπάτ – Τιφλίδα
Η μέρα μας θα ξεκινήσει με επίσκεψη στο Μοναστήρι Χαγκπάτ, προστατευόμενο μνημείο της Unesco και πραγματικό αριστούργημα της μεσαιωνικής αρμενικής αρχιτεκτονικής. Στη συνέχεια κατευθυνόμαστε στα γεωργιανά σύνορα και περνάμε στο έδαφος της Γεωργίας. Τελικός προορισμός η Τιφλίδα, πρωτεύουσα της Γεωργίας, πόλη πανέμορφη χτισμένη στο γεωγραφικό σταυροδρόμι Ευρώπης και Ασίας με ιδιαίτερη ευρασιατική αρχιτεκτονική.
Άφιξη και άμεση ξενάγηση όπου θα γνωρίσουμε καλύτερα την πανέμορφη «κόρη» της Υπερκαυκασίας, την Τιφλίδα. Θα επισκεφθούμε τον Καθεδρικό Ναό Σιόνι, έδρα του Πατριάρχη Γεωργίας όπου φυλάσσεται ο σταυρός της Αγίας Νίνας, την Βασιλική του Ανχισκάτι του 6ου αι., η παλαιότερη εκκλησία της Τιφλίδας με τυπική γεωργιανή μεσαιωνική αρχιτεκτονική και τέλος τοΙστορικό/Εθνικό Μουσείο που στεγάζει τα χρυσά εκθέματα από τον θησαυρό της Κολχίδας και το μουσείο της Σοβιετικής κατοχής. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο σε τοπικό εστιατόριο.

Τιφλίδα (Μτσχέτα – Γκόρι – Ουπλιτσίκε) – Αθήνα/Θεσσαλονίκη
Η σημερινή εκδρομή θα μας φέρει στα φαράγγια του Καυκάσου, στην ιστορική πόλη Μτσχέτα που έχει ηλικία 3.000 ετών. Οι μεσαιωνικές εκκλησίες της Μτσχέτα περιλαμβάνονται στην λίστα μνημείων Παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. Κορυφαία αξιοθέατα η εκκλησία Τζβάρι του 6ου αι., ο Καθεδρικός Ναός Σβετσκοσβέλι και το Μοναστήρι του Σάμταβρο. Αμέσως μετά θα αναχωρήσουμε για την επαρχία Κάρτλι στην καρδιά της χώρας. Πρώτος σταθμός το Γκόρι γενέτειρα του Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Τζουκασβίλι παγκοσμίως γνωστός με το ψευδώνυμο Στάλιν. Στο ομώνυμο μουσείο θα δούμε προσωπικά του αντικείμενα και θα γνωρίσουμε άγνωστες πτυχές των πρώτων χρόνων της ζωής τού αμφιλεγόμενου ηγέτη. Μετά μας περιμένει η υπόσκαφη πόλη Ουπλιτσίκε που χρονολογείται από το 1500 π.Χ. Επιστροφή στη Τιφλίδα, δείπνο και χρόνος για ξεκούραση .

Αθήνα/Θεσσαλονίκη
Mεταφερόμαστε στο αεροδρόμιο για την πτήση της επιστροφής.

Άφιξη το μεσημέρι στην Αθήνα / Θεσσαλονίκη..

Κατεβάστε το έντυπο της εκδρομής

ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ 8 ημερεσ

* Οι τιμές είναι τελικές κατ’ άτομο, περιλαμβάνονται όλες οι πτήσεις, οι μεταφορές, ξεναγήσεις πριβέ, ξενοδοχεία με προσωπικότητα και με τις καλύτερες κριτικές, ασφάλεια αστικής ευθύνης.

* Η διάρκεια  του ταξιδιού είναι ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ και είναι αποτέλεσμα της εμπειρίας μας ,ώστε να έχετε μία πλήρη εικόνα του προορισμού .Είμαστε όμως ευέλικτοι να σας παρουσιάσουμε το ταξίδι που  επιθυμείτε, στα μέτρα σας, επειδή ακριβώς τα ταξίδια γίνονται μόνο για εσάς, προαρμοσμένα απόλυτα στις επιθυμίες σας.

* Δεν περιλαμβάνονται οι φόροι αεροδρομίων / βίζες.

Για τον προορισμό

ΓΕΩΡΓΙΑ – ΑΡΜΕΝΙΑ

Ο ΚΑΥΚΑΣΟΣ, καταφύγιο ενός μωσαϊκού εθνοτήτων, υπήρξε ανέκαθεν ένα φυσικό οχυρό, αλλά και “μήλο της έριδος” για Ελληνες, Πέρσες, Οθωμανούς, ’Αραβες και Ρώσους. Δεκάδες πληθυσμών με διαφορετικές γλώσσες κα θρησκείες είναι συγκεντρωμένοι εδώ σαν ένα μικρό σύμπαν .Γεωργιανοί, Αρμένιοι, Αζέροι, Αμπχάζιοι, Καλμούκοι…επιμένουν να προβάλλουν πεισματικά την «ιδιαίτερή»  τους προσωπικότητα .Στις απότομες πλαγιές του φώλιασαν από νωρίς λαοί σκληροτράχηλοι, που μέσα στους αιώνες ανέπτυξαν διαφορετικές θρησκείες   και  γλώσσες (με πιό σπουδαία την καυκασιανή που  δεν έχει καμμία συγγένεια με τις  ινδοευρωπαικές και τις  τουρκικές ).Παζάρια και Kαραβάν Σεράι, Aνάκτορα Σάχηδων κι οχυρωμένες εκκλησίες ,αρχαία μοναστήρια, το  βιβλικό Αραράτ είναι οι αποδείξεις ενδόξων στιγμών του παρελθόντος. Όλα στον Kαύκασο είναι αγέρωχα, οι άνθρωποι έχουν μια λεβεντιά ,χαρακτηριστικό που συνετέλεσε στη διαφύλαξη της πολιτιστικής ταυτότητας αυτού του πληθυσμού σε πείσμα της εξαιρετικά δύσκολης μοίρας που τους επιφύλαξε η ιστορία τους.

«Τεμπεραμέντι ναρόντ» λένε οι Ρώσσοι για να χαρακτηρίσουν τους θορυβώδεις  μικρούς γειτονές τους  που το οφείλουν στον ήλιο τους  και στα αμπέλια της  ευλογημένης απο το Θεό τους γής.

ΣΤΑΛΙΝ

Ο Ιωσήφ Στάλιν( το οποίο σημαίνει «ατσάλινος» στα ρωσικά ) γεννήθηκε στην πόλη Γκόρι της Γεωργίας το 1878. Ο πατέρας του, Βησσαρίων Τζουγκασβίλι, ήταν τσαγκάρης ενώ η μητέρα του, Αικατερίνη Γκελάντζε, δούλευε ως πλύστρα. Ως παιδί, ο Στάλιν δοκίμασε την ένδεια, που οι περισσότεροι αγρότες έπρεπε να υπομείνουν στη Ρωσία στο τέλος του 19ου αιώνα. Βίωσε την σκληρότητα του πατέρα που χτυπούσε συχνά τη σύζυγο και το μικρό γιο του.

Αν και αργότερα ο Στάλιν επεδίωξε να κρύψει την γεωργιανή καταγωγή του, κατά τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας συναρπάστηκε από τη γεωργιανή λαογραφία. Οι ιστορίες που διάβαζε μιλούσαν για Γεωργιανούς ορεσίβιους που πάλεψαν γενναία για την ανεξαρτησία της χώρας τους. 

Ο αγαπημένος ήρωάς του αυτών των ιστοριών ήταν ένας θρυλικός πολεμιστής των βουνών που ονομαζόταν Κόμπα. Έπεισε όλους συμμαθητές του να τον αποκαλούν Κόμπα, και αυτό έγινε επίσης το πρώτο του επαναστατικό ψευδώνυμο.

Τον Νοέμβριο, του 1917 ο Λένιν αντάμειψε το Στάλιν για την υποστήριξή του στην Οκτωβριανή Επανάσταση διορίζοντάς τον Κομισάριο για τα θέματα των μειονοτήτων.

Κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου ο Στάλιν διαδραμάτισε σημαντικό διοικητικό ρόλο σε στρατιωτικά θέματα και πιστώθηκε τη νίκη έναντι του Λευκού Στρατού στο Τσαρίτσιν.

Τον Απρίλιο του 1922 ο Στάλιν έγινε Γενικός Γραμματέας του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος, μια θέση που ανέδειξε στη συνέχεια ως την ισχυρότερη στη χώρα. Η δικτατορία του προλεταριάτου μετατράπηκε τώρα σε δικτατορία του κόμματος και του Στάλιν , η προσωπικότητα του οποίου παρουσιάζει έντονα αντιφατικές πλευρές .Ενώ από τη μία πλευρά μεταμόρφωσε το οικονομικό και κοινωνικό πρόσωπο της Ρωσίας από την άλλη πλευρά έκανε την αστυνομική και γραφειοκρατική αυθαιρεσία στηρίγματα της προσωπικής του δικτατορίας. Πέθανε στη Μόσχα το 1953 .

ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝ

BAKU Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΑΝΕΜΩΝ

Πρωτεύουσα του ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝ

Το όνομα Μπακού θεωρείται ότι προέρχεται από το αρχαίο περσικό όνομα της πόλης περσικά: όπου μπαντ σημαίνει «άνεμος» και το κούμπε προέρχεται από το ρήμα περσικά: , «σφυροκοπώ», κάνοντας αναφορά σε τόπο με ισχυρούς ανέμους.[1] Όντως, η πόλη είναι γνωστή για τον δριμύ χειμώνα, τις έντονες χιονοθύελλες, και τους θυελλώδεις ανέμους,».

Η ίδρυση της πόλης ανάγεται στον 6ο αιώνα μ.Χ. Το οχυρωμένο κέντρο της παλιάς πόλης έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.. Είναι η ανατολικότερη πρωτεύουσα της Ευρώπης και μία από τις ανατολικότερες πόλεις της.

Περιτριγυρισμένη από ημιέρημο, στις όχθες της πλούσιας σε πετρέλαιο Κασπίας Θάλασσας, η κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα της χώρας είναι ένα δυναμικό αστικό κέντρο, με φανταχτερές λιμουζίνες και πληθώρα ουρανοξυστών, γύρω από έναν γραφικό αρχαίο πυρήνα, την παλιά πόλη, Icheri Sheher, που προστατεύεται από την UNESCO και στολίζεται από εντυπωσιακά αξιοθέατα όπως ο πύργος Maiden Tower. Aξιοθέατα : το εντυπωσιακό Μουσείο Χαλιών, το Ιστορικό και άλλα μουσεία της πρωτεύουσας, η πολύβουη κεντρική αγορά, αλλά και ο ζωροαστρικός ναός Ateshgah με την αιώνια φωτιά, στη χερσόνησο Apsheron.

Η πόλη είναι η γενέτειρα του σκακιστή Γκάρι Κασπάροφ.