ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ

Στα γλυπτά του χρόνου και της Ιστορίας!
Η Καππαδοκία, αρχαία ελληνική λέξη που προέρχεται από το Περσικό: Κατπατούκα που σημαίνει “η χώρα των όμορφων αλόγων”, είναι μία από τις μεγαλύτερες περιοχές της ανατολικής Μικράς Ασίας.

5 ημέρες / 580€

(4Ν) GOREME

-ΑΡΑΒΗΣΣΟΣ

-ΚΑΙΣΑΡΕΙΑ

-ΣΙΝΑΣΟΣ

– ΠΡΟΚΟΠΙ

– NEVSEHIR (ΝΕΑΠΟΛΗ )    

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο <<Μακεδονία>> της Θες/νίκης και πτήση για την πρωτεύουσα της Τουρκίας, την Άγκυρα. Άφιξη στο υπερσύγχρονο αεροδρόμιο της μετά από πτήση 1 ½ περίπου. Μεταφορά και τακτοποίηση στα δωμάτια του ξενοδοχείου μας. Διανυκτέρευση.

Μετά το πρωινό μας, θα ξεκινήσουμε την ξενάγηση μας στην Άγκυρα. Θα μας ξαφνιάσουν ευχάριστα η σύγχρονη ρυμοτομία, τα μεγάλα πάρκα και η συνολική εικόνα της που παραπέμπει σε μία μοντέρνα Ευρωπαϊκή πόλη. Θα ανηφορίσουμε στο παραδοσιακό κάστρο της (πρόσφατα ανακαινισμένο), θα περπατήσουμε στα στενά δρομάκια του και θα θαυμάσουμε τις παραδοσιακές κατοικίες. Θα επισκεφθούμε το μοναδικό μουσείο των Πολιτισμών της Ανατολής με τα εντυπωσιακά εκθέματά του. Στη συνέχεια ελεύθερος χρόνος και αμέσως μετά αναχώρηση για την Καππαδοκική γη. Διασχίζοντας ένα σύγχρονο αυτοκινητόδρομο, θα αφιχθούμε στην περιοχή της Νεάπολης. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας.Δείπνο. Διαν/ση.

Πρωινό και ξεκινάμε για τη γειτονική Κοιλάδα του Κοράμματος (Goreme) με τις περίφημες υπόσκαφες εκκλησίες. Ένα μοναδικό θέαμα με έντονα πρωτοχριστιανικά στοιχεία και αξεπέραστη φυσιολατρική ομορφιά. Μετά τη λεπτομερή ξενάγηση μας θα συνεχίσουμε προς το Τσαβουσίν και αμέσως μετά θα φθάσουμε δίπλα στον ‘Αλυ ποταμό (Kizilirmak) όπου βρίσκεται η κωμόπολη ‘Αβανος, πασίγνωστη για τα εργαστήρια κεραμουργείας και ειδών λαϊκής τέχνης. Θα ξεναγηθούμε στην πανέμορφη πόλη, κλασικό δείγμα της Καππαδοκιακής τέχνης, σε ένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό μοτίβο, που θυμίζει θεατρικό σκηνικό. Στη συνέχεια θα μεταφερθούμε στην γραφική Αραβισσό όπου και θα επισκεφθούμε την εκκλησία του Αγ. Δημητρίου. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο . Διανυκτέρευση.

Πρωινό και στη συνέχεια αναχωρούμε για την Καισάρεια και το κέντρο της πόλης. Θα εντυπωσιαστούμε από το άρτιο οδικό της δίκτυο, τη γενική καθαριότητα, τις σύγχρονες αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις, τα μοντέρνα κτίρια και την κεντρική πλατεία της. Θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για να γνωρίσουμε την παραδοσιακή τοπική αγορά που βρίσκεται δίπλα στο Βυζαντινό Κάστρο. Αμέσως μετά θα μεταφερθούμε στον παραδοσιακό προάστιο της Καισάρειας την περίφημη Μουταλάσκη όπου και θα ξεναγηθούμε στον αναπαλαιωμένο παραδοσιακό οικισμό της. Αναχώρηση για την Σινασό όπου θα ξεναγηθούμε στην εκκλησία των Αγ. Κων/νου και Ελένης και στον Άγιο Νικόλαο. Στη συνέχεια θα ξεναγηθούμε στη πόλη του Προκοπίου. Θα περπατήσουμε στα στενά δρομάκια με τα αρχοντικά (Asmali Konak) και στα παραδοσιακά κτίρια της παλαιάς πόλης. Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Δείπνο – Διαν/ση.

Πρωινό και επιστρέφοντας, θα ξεκινήσουμε τη διαδρομή μας από την πόλη της Νεάπολης και στη συνέχεια την Μαλακοπή (Derinkuyu) όπου βρίσκεται η Υπόγεια Πολιτεία. Θα κατηφορίσουμε δεκάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και θα θαυμάσουμε μια ανεπανάληπτη κατασκευή που συγκλονίζει και τον πλέον αδιάφορο επισκέπτη. Στη συνέχεια θα μεταφερθούμε στην Καρβάλη (Guzelyurt) όπου θα θαυμάσουμε την εκκλησία του Αγίου Γρηγορίου, τη μικρή κεντρική πλατεία και το Παρθεναγωγείο (που σήμερα έχει μετατραπεί σε ξενοδοχείο). Άφιξη στην Άγκυρα νωρίς το βράδυ. Δείπνο (προαιρετικό). Μεταφορά στο αεροδρόμιο και επιστροφή για Θες/νίκη.

Κατεβάστε το έντυπο της εκδρομής

* Οι τιμές είναι τελικές κατ’ άτομο, περιλαμβάνονται όλες οι πτήσεις, οι μεταφορές, ξεναγήσεις ΠΡΙΒΕ, ξενοδοχεία 4* και 5* με προσωπικότητα και με τις καλύτερες κριτικές, ασφάλεια αστικής ευθύνης.

* Η διάρκεια  του ταξιδιού είναι ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ και είναι αποτέλεσμα της εμπειρίας μας ,ώστε να έχετε μία πλήρη εικόνα του προορισμού .Είμαστε όμως ευέλικτοι να σας παρουσιάσουμε το ταξίδι που  επιθυμείτε, στα μέτρα σας, επειδή ακριβώς τα ταξίδια γίνονται μόνο για εσάς, προσαρμοσμένα απόλυτα στις επιθυμίες σας.

* Δεν περιλαμβάνονται οι φόροι αεροδρομίων / βίζες.

Για τον προορισμό

Ένας τόπος…παραμύθι!

Η μυστηριώδης, παραμυθένια γη της Καππαδοκίας, αιώνες τώρα μαγνητίζει κατακτητές και επισκέπτες. Η περίτεχνη εδαφική της ιδιαιτερότητα οφείλεται σε πληθώρα ηφαιστειακών εκρήξεων, που έλαβαν χώρα εκατομμύρια χρόνια πριν και δημιούργησαν αυτό το μοναδικό ανάγλυφο. Οι φημισμένες υπόσκαφες σπηλιές της πρωτοκατοικήθηκαν από ανθρώπους της νεολιθικής εποχής, για να αποτελέσουν στη συνέχεια, αιώνες αργότερα, το καταφύγιο χιλιάδων κυνηγημένων χριστιανών, που έζησαν σε αυτές δημιουργώντας μνημεία ενός ξεχωριστού θρησκευτικού πολιτισμού. Εκτός από το απόκοσμο φυσικό τοπίο λοιπόν, η περιοχή βρίθει από ιδιόρρυθμες κατοικίες, περίτεχνες εκκλησίες και εντυπωσιακά μοναστήρια. Όλα είναι λαξεμένα σε δαιδαλώδης σπηλιές και αποτελούν μοναδικά δείγματα πολιτισμού των πρώτων χριστιανικών χρόνων.

Μοναδικά μνημεία!

Η περιοχή από δύο ειδών μνημεία χαρακτηρίζεται ως μοναδική: τα της φύσεως και τα χριστιανικά. Τα οποία εν πολλοίς ταυτίζονται, καθώς χιλιάδες εκκλησιές είναι λαξευμένες μέσα στα μαλακά ηφαιστειογενή πετρώματά της και τους παγκόσμια πια γνωστούς κώνους που σαν μανιτάρια είναι κατάσπαρτοι στις κοιλάδες της – γλυπτά του καιρού, του νερού και του ανέμου.
Περίπου στις 3.000 υπολογίζονται οι υπόσκαφες εκκλησίες, χώρια οι δεκάδες άλλες, οι ολόχτιστες, που σώζονται μέσα στα χωριά και τις πόλεις, άγρια εγκαταλελειμμένες ή στοιχειωδώς προστατευμένες, εκτός κι αν έχουν μετατραπεί σε τζαμιά. Οι περισσότερες υπόσκαφες δημιουργήθηκαν μέσα σε δύο αιώνες, από το 850 περίπου, οπότε έληξαν οριστικά οι επιδρομές των Αράβων, αλλά μαζί και η περίοδος της Εικονομαχίας, που δεν είχε ταλαιπωρήσει λιγότερο την αυτοκρατορία, ώς το 1071, οπότε, με την ιστορική ήττα στο Ματζικέρτ, κατακτήθηκε μεγάλο μέρος της Μικρασίας από τους Σελτζούκους

Αρχιτεκτονική που δεν συναντάς αλλού!

Μέσα σ’ αυτούς τους δύο αιώνες της ειρήνης και της εικονογραφικής ζέσης κοσμήθηκαν τα υπόσκαφα με αγιογραφίες, αρκετές από τις οποίες έφτασαν ώς εμάς – πολύτιμα και μοναδικά δείγματα της τέχνης των αιώνων εκείνων. Οχι μόνο εκκλησίες, αλλά και χιλιάδες σπίτια, μονές, σκήτες, αποθήκες, περιστεριώνες, ακόμη και πολιτείες ολόκληρες, κρυφές, σε εφτά και δέκα πατώματα μέσα στην πέτρα και σε έκταση χιλιομέτρων, έχει σκαλίσει ο επί αιώνες κυνηγημένος από επιδρομείς άνθρωπος της Καππαδοκίας. Στην Ανακού (Καϊμακλί), στη Μαλακοπή (Ντερίνκογιου) και σε αρκετά άλλα μέρη υπάρχουν, κι επιδεικνύονται σήμερα στους εμβρόντητους επισκέπτες, πολιτείες-κρησφύγετα, όπου ζούσαν για μήνες ή και χρόνια χιλιάδες άνθρωποι.
Όπως είναι φυσικό λοιπόν η περιοχή γνωρίζει ραγδαία τουριστική άνοδο και οι νέες πρότυπες ξενοδοχειακές μονάδες που δημιουργούνται ξεχωρίζουν, μια που έρχονται σε πλήρη αρχιτεκτονική αρμονία με το τοπίο, καλύπτοντας έτσι την αισθητική του πιο απαιτητικού επισκέπτη.